Európska únia vypustí družicu zameranú na detailné monitorovanie Zeme

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 16:41 • 2 min
Európska únia vypustí družicu zameranú na detailné monitorovanie Zeme

BRUSEL - Európska únia dnes v neskorých večerných hodinách (o 23.02 hod SEČ) vypustí do vesmíru družicu Sentinel 1A.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú misiu programu Copernicus, zameraného na monitorovanie Zeme.
     

Družicu vynesie do vesmíru nosná raketa Sojuz, ktorá odštartuje z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guyane.
     

Copernicus, program EÚ na monitorovanie Zeme, má zabezpečiť pravidelné pozorovanie a monitorovanie subsystémov našej planéty (oceánov, atmosféry a povrchov kontinentov) a poskytovanie spoľahlivých informácií na podporu širokej škály environmentálnych a bezpečnostných aplikácií. 
     

Údaje, ktoré poskytne družica Sentinel 1A, umožnia značný pokrok pri zlepšovaní námornej bezpečnosti, monitorovaní zmeny klímy a poskytovaní podpory v núdzových a krízových situáciách.
     

"Kozmický priestor je prioritou EÚ. Rozpočet hlavných európskych vesmírnych programov Copernicus a Galileo je na nasledujúcich sedem rokov zabezpečený," uviedol v tejto súvislosti eurokomisár zodpovedný za priemysel a podnikanie Antonio Tajani.
     

Únia do vesmírnych technológií v tomto rozpočtovom období preinvestuje takmer 12 miliárd eur.
     

Sentinel-1 je prvá zo šiestich misií v rámci iniciatívy Copernicus. Misia Sentinel-1 sa skladá zo zoskupenia dvoch družíc s polárnou dráhou letu, Sentinel-1A a Sentinel-1B. Tie sa budú pohybovať po rovnakej obežnej rovine, budú prevádzkované vo dne aj v noci a budú vykonávať zobrazovanie pomocou takzvaného radaru so syntetickou apertúrou (SAR).
     

Družica Sentinel-1A je navrhnutá tak, aby mohla pracovať vo vopred naprogramovanom prevádzkovom režime, zobrazovať všetky svetové pevniny, pobrežné zóny a obchodné trasy s vysokým rozlíšením, ako aj pokrývať oblasť svetového oceánu. 
     

Satelit bude okrem iného monitorovať zóny morského ľadu a arktického životného prostredia, sledovať úniky ropy, zisťovať polohy lodí, sledovať riziká pohybu zemského povrchu, mapovať lesy, vody a pôdu. Taktiež poslúži na mapovanie terénu pre podporu humanitárnej pomoci v krízových situáciách.
     

Zo štúdií EK vyplýva, že program Copernicus by do roku 2030 mohol vytvoriť zhruba 50.000 pracovných miest a finančný zisk vo výške približne 30 miliárd eur. Režim otvoreného šírenia údajov programu Copernicus navyše pomôže občanom, podnikom, výskumníkom a tvorcom politík včleniť do ich aktivít a rozhodovacích postupov rozmer životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies