Európska únia vyčlení 75 miliónov eur na pomoc Gambii

NETKY.SK • 9 Február 2017, 14:42 • 2 min
Európska únia vyčlení 75 miliónov eur na pomoc Gambii

BRUSEL - Európska únia venuje 75 miliónov eur na podporu demokracie a hospodárskeho rozvoja Gambie. Oznámil to dnes eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica, ktorý pricestoval na návštevu Gambie.

slovakia

left justify in out

Komisár súčasne privítal rozhodnutie nového gambijského prezidenta Adamu Barrowa, že jeho krajina zostane súčasťou Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v Haagu. Mimica sa dnes v západoafrickej Gambii stretol s novým prezidentom a s predstaviteľmi jeho vlády.

 

Komisár zdôraznil, že demokratické zmeny v Gambii sú výsledkom spoločnej vôle gambijského národa a medzinárodného úsilia. "Gambijčania preukázali chvályhodné odhodlanie, trpezlivosť a odvahu počas obdobia veľkého politického napätia. EÚ je odhodlaná rokovať s prezidentom Barrowom a jeho vládou. Chceme byť privilegovaným partnerom novej Gambie," uviedol Mimica vo vyhlásení pre médiá.

 

Okrem finančného balíka okamžitej pomoci vo výške 75 miliónov eur EÚ pripravuje aj ďalšiu pomoc v hodnote 150 miliónov eur, ktorú poskytne Gambii v strednodobom horizonte. Táto suma bude zameraná na budovanie administratívnych kapacít štátu a na tvorbu nových pracovných miest. EÚ bude tiež podporovať rozvoj gambijských demokratických a štátnych inštitúcií, dodržiavanie ľudských práv a udržateľný inkluzívny rozvoj.

 

Gambia dnes zároveň potvrdila, že predĺžia o ďalšie tri mesiace mandát pre západoafrické regionálne sily, ktoré dozerajú na bezpečnosť krajiny.

 

Adama Barrow potvrdil, že jeho krajina zostane súčasťou ICC, potom, čo predošlý prezident Yahya Jammeh vlani začal formálny proces odstúpenia od takzvaného Rímskemu štatútu, zakladajúceho dokumentu ICC. Okrem Gambie vlani svoj zámer vystúpiť z ICC aj Burundi a Juhoafrická republika.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies