Európska únia venuje pre utečencov v Srbsku dodatočné štyri milióny eur

NETKY.SK • 9 Október 2017, 14:56 • 2 min
Európska únia venuje pre utečencov v Srbsku dodatočné štyri milióny eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že poskytne dodatočnú humanitárnu pomoc vo výške štyroch miliónov eur pre Srbsko. Pomoc je zameraná pre tisíce utečencov a žiadateľov o azyl, ktorí sa nachádzajú na území Srbska.

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že od roku 2015 poskytla Srbsku približne 80 miliónov eur na financovanie problémov súvisiacich s nelegálnou migráciou.

 

Nové financovanie ohlásil eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis pred svojím odchodom do Belehradu. Počas svojej štvrtej oficiálnej návštevy krajiny má za cieľ zhodnotiť humanitárnu situáciu priamo v teréne. O poskytovaní humanitárnej pomoci EÚ pre utečencov bude diskutovať s najvyššími vládnymi predstaviteľmi Srbska, vrátane prezidenta Aleksandara Vučiča a premiérky Any Brnabičovej.

 

"Srbsko je spoľahlivým partnerom EÚ a naše partnerstvo umožnilo účinne reagovať na utečeneckú krízu. Únia je od roku 2015 popredným poskytovateľom humanitárnej pomoci pri prijímaní utečencov v Srbsku. Pomohli sme zlepšiť podmienky v mnohých prijímacích centrách, pri zaisťovaní potravín v táboroch, poskytovaní vzdelávania deťom v núdzi a pri poskytovaní zdravotníckych služieb," uviedol komisár. Stylianidis spresnil, že dodatočná suma štyri milióny eur je určená na projekty zamerané na potreby najzraniteľnejších členov utečeneckej komunity, najmä počas nadchádzajúcej zimnej sezóny.

 

EÚ je od roku 2015 najväčším prispievateľom núdzovej pomoci pre Srbsko, ktoré je tiež vystavené migračnej kríze. Doterajšia humanitárna pomoc EÚ umožnila utečencom v Srbsku poskytovať potraviny a vodu, zabezpečiť základnú hygienu, zdravotnú starostlivosť a ochranu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona