Európska únia udáva smer pri transformácii európskeho energetického systému

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 15:51 • 2 min
Európska únia udáva smer pri transformácii európskeho energetického systému

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v rámci stratégie Energetickej únie predložila návrhy, ktorých cieľom je zaviesť v energetike nový prístup s dôrazom na spotrebiteľa, iniciovať novú koncepciu európskeho trhu s elektrickou energiou, aktualizovať systém označovania energetickej účinnosti a preskúmať systém EÚ na obchodovanie s emisiami.

slovakia

left justify in out

Navrhovaný balík je dôležitým krokom pri vykonávaní stratégie Energetickej únie s výhľadovou politikou v oblasti zmeny klímy, ktorá sa ako jedna z politických priorít EK začala vykonávať vo februári 2015. V dnes predložených návrhoch sa uplatňuje zásada, podľa ktorej má energetická efektívnosť prioritný význam a spotrebitelia v domácnostiach alebo podnikoch sa stavajú do centra záujmu európskeho trhu s energiou.

 

Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič upozornil, že v rámci stratégie energetickej únie sa komisia zaviazala posilniť postavenie európskych spotrebiteľov, vytvoriť jednotný a dobre fungujúci trh s energiou, uprednostniť zásadu energetickej efektívnosti a stať sa svetovou jednotkou v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov.

 

"Dnes, päť mesiacov po prijatí stratégie Energetickej únie, predkladáme tento letný balík, ktorý svedčí o našom odhodlaní znížiť emisie uhlíka v našom hospodárstve a zveriť spotrebiteľom hlavnú úlohu v rámci transformácie európskej energetiky. Je to nielen nový prístup s dôrazom na spotrebiteľa, ale aj nový prístup pre celý európsky energetický systém," konštatoval Šefčovič.

 

Eurokomisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Caňete upozornil, že EK dnes podnikla rozhodný krok k zakotveniu cieľa EÚ, ktorý spočíva v znížení emisií najmenej o 40 % do roku 2030. "Pred parížskou konferenciou v oblasti klímy by som chcel našim globálnym partnerom odkázať, že EÚ si ctí svoje medzinárodné záväzky. Investorov, podniky a priemysel chcem zároveň vyzvať, aby investovali do čistej energie, pretože jej patrí budúcnosť a jej podiel sa bude aj naďalej zvyšovať," uviedol Caňete.

 

Dodal, že prostredníctvom týchto návrhov EÚ opäť udáva smer a zohráva vedúcu úlohu pri celosvetovom prechode na nízkouhlíkovú spoločnosť. Systém EÚ na obchodovanie s emisiami (ETS) je hlavným nástrojom EÚ na boj proti zmene klímy, vďaka ktorému je EÚ na ceste k nízkouhlíkovému hospodárstvu. Dnešný návrh prichádza v rozhodujúcom momente, v ktorom prejavili svoje pevné odhodlanie aj ďalší významní aktéri, ako sú G7 a Čína. Preskúmaním ETS chcela komisia zabezpečiť, aby aj naďalej zostal najúčinnejším a nákladovo najefektívnejším spôsobom na znižovanie emisií v nasledujúcom desaťročí.

 

Úspech označovania energetickými štítkami, ktoré boli zavedené pred 20 rokmi, podporuje rozvoj energeticky efektívnejších výrobkov. Súčasné štítky sa však stali príliš zložitými, a preto EK navrhuje návrat k pôvodným energetickým štítkom so stupnicou od A po G, ktoré sú jednoduchšie a zrozumiteľné pre spotrebiteľov.

Cieľom stratégie Energetickej únie je dosiahnuť ciele v oblasti klímy a energetiky do roku 2030 a zabezpečiť, aby sa EÚ stala svetovým lídrom v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov.

 

Dosiahnutie týchto cieľov si vyžaduje zásadnú transformáciu európskeho energetického systému vrátane novej koncepcie európskeho trhu s elektrickou energiou. Dnešným oznámením sa začínajú verejné konzultácie o tom, ako by takáto nová koncepcia trhu s elektrickou energiou mala vyzerať, aby naplnila očakávania spotrebiteľov, zabezpečila skutočné prínosy z nových technológií, uľahčila investície, a to najmä v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a nízkouhlíkovej výroby energie, a uznala vzájomnú závislosť európskych členských štátov, pokiaľ ide o zaistenie energetickej bezpečnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona