Európska únia tento rok očakáva vyše pol milióna nelegálnych migrantov, Tusk vyzýva k činom

NETKY.SK • 3 September 2015, 12:59 • 2 min
Európska únia tento rok očakáva vyše pol milióna nelegálnych migrantov, Tusk vyzýva k činom

BRUSEL - Európska únia očakáva, že v priebehu tohto roka zaregistruje na svojim území viac ako 500.000 nezákonných prekročení vonkajších hraníc. Uviedol to dnes predseda Európskej rady Donald Tusk počas vystúpenia pred veľvyslancami členských krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

"Môžeme predpokladať, bez toho, aby sme sa mýlili, že v tomto roku budeme svedkami viac ako pol milióna nelegálnych prekročení vonkajších hraníc EÚ," konštatoval Tusk na bruselskej konferencii veľvyslancov z krajín EÚ. Zároveň spresnil, že všeobecne ide o žiadateľov o azyl pôvodom zo Sýrie, ale aj z iných krajín.

 

Tusk upozornil, že EÚ bude plniť svoje povinnosti vyplývajúce z Dohovoru OSN o právnom postavení utečencov, ale zároveň spresnil, že sa to nedá uskutočniť, "ak by sme mali obetovať verejný poriadok na úkor procesu prijímania migrantov".

 

Predseda Európskej rady v tejto súvislosti upozornil aj na skutočnosť, že medzi členskými štátmi EÚ sú veľké rozdiely v ich prístupe k otázke utečencov, rôzne druhy "napätia" a rozdiely v názoroch. "Musíme nájsť spoločného a ambiciózneho menovateľa. Slová už nestačia, musíme konať," uviedol Tusk na adresu migračnej krízy v Európe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies