Európska únia stále nie je pripravená na migračnú krízu

NETKY.SK • 20 December 2015, 14:21 • 2 min
Európska únia stále nie je pripravená na migračnú krízu

BRATISLAVA - Európska únia stále nie je pripravená na migračnú krízu. Nová vlna migrantov môže smerovať do Európy už na jar budúceho roka. Upozornil na to dnes na tlačovej konferencii premiér Robert Fico. Podľa jeho slov v týchto dňoch len vďaka počasiu prichádza do Európy denne okolo 4000 migrantov.

slovakia

left justify in out

"Ak sa na jar postavia na nohy dva milióny utečencov a my sa budeme takto pozerať na ochranu vonkajších hraníc, ako sa pozeráme teraz, Európska únia nemá šancu zvládnuť takúto vlnu migrantov, ktorá sem príde na jar 2016," uviedol predseda vlády. Podľa jeho slov nejde o strašenie, ale ukazujú to štatistiky.

 

Preto v tejto súvislosti uvítal návrh EÚ na vytvorenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. "Ak nejaká krajina nie je schopná chrániť vlastnú hranicu, ktorá je schengenskou hranicou a schengenská hranica je tak isto našou hranicou, tak musí prísť medzinárodné rozhodnutie v rámci EÚ a musíme chrániť túto hranicu medzinárodnými policajnými alebo pohraničnými jednotkami," dodal Fico.

 

Premiér dnes taktiež upozornil, že sa mení štruktúra migrantov, ktorí prichádzajú do Európy. Namiesto Sýrčanov často prichádzajú migranti z Maroka. "Z Maroka preletí za 50 eur do Istanbulu, tam má bezvízový styk a potom sa preplaví z Istanbulu cez Egejské more do Grécka a zrazu je v Európe," priblížil Fico. Upozornil, že z 11 hotspotov, ktoré sa budujú za účelom identifikácie a registrácie migrantov v Taliansku a Grécku, fungujú len dva. "Zo 160.000 tých slávnych kvót, ktoré sa mali použiť, bolo premiestnených len nejakých 180 ľudí ako takých. Absolútne fiasko," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies