Európska únia sa rozšíri o dve nové krajiny

NETKY.SK • 27 Marec 2020, 07:19 • 2 min
Európska únia sa rozšíri o dve nové krajiny

BRUSEL - Lídri krajín Európskej únie na štvrtkovom videosummite súhlasili s otvorením prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom. Potvrdili tak rozhodnutie, ktoré ešte v utorok prijali ministri pre európske záležitosti z členských krajín Únie.

slovakia

left justify in out

Problémy 

Zatiaľ nebol stanovený termín začiatku rozhovorov. Tie môžu potrvať aj niekoľko rokov. Obe západobalkánske krajiny očakávali otvorenie prístupových kapitol už vlani. Pred rokom im to sľúbila Európska komisia, avšak ich nádeje v októbri 2019 stroskotali najmä na odmietavom prístupe Francúzska a Holandska, ktoré mali výhrady k vývoju demokracie a boja proti korupcii v Albánsku a Severnom Macedónsku.

 

img

 

Proces rozširovania

Francúzsko aj Holandsko však v posledných týždňoch zmiernili svoje námietky, čomu v januári pomohlo aj prijatie novej metodiky rozširovania zo strany eurokomisie. Rozširovací proces tak môže pokračovať i napriek tomu, že EÚ momentálne rieši najmä krízu spojenú so šírením pandémie koronavírusu.

 

img

 

Výhrady mali aj Gréci

Ešte pred niekoľkými dňami malo výhrady k spusteniu rokovacieho procesu so Skopje a s Tiranou aj Grécko. Atény však zmenili svoj postoj po tom, ako EÚ presadila prísnejšie formulácie na ochranu národnostných menšín v Albánsku. Rozhodnutie o otvorení prístupových rozhovorov si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých členov EÚ.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies