Európska únia rozšíri obchodnú dohodu o voľnom obchode s Mexikom

NETKY.SK • 7 December 2017, 10:29 • 2 min
Európska únia rozšíri obchodnú dohodu o voľnom obchode s Mexikom

BRUSEL – Prvá dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Mexikom, ktorá bola podpísaná pred 17 rokmi sa rozšíri o novú verziu. Strany sa pre obnovenie dohodli ešte v máji 2016

slovakia

left justify in out

Obidve strany dospeli ku konsenzu najmä v oblastiach ako prístup na trh a duševné vlastníctvo. Hlavným dôvodom prečo chcú finálnu verziu odobriť ešte tento rok je, že v budúcom roku sa v Mexiku konajú prezidentské voľby, ktoré by výrazným spôsobom mohli negatívne ovplyvniť a skomplikovať celý proces úpravy obchodných vzťahov.

 

Už o niekoľko dní sa uskutoční stretnutie mexického ministra financií Ildefonsa Guajarda s eurokomisárkou pre obchod Ceciliou Malmströmovou. Ešte predtým sa však v Bruseli stretnú vyjednávači EÚ a Mexika, aby „načrtli možné konečné závery rokovaní“.

 

Juhoamerická krajina sa pre problémy s obnovením Severoatlantickej dohody o voľnom obchode NAFTA, ktorá upravuje obchodné vzťahy medzi Mexikom, USA a Kanadou, dostala do veľmi nepríjemnej situácie. Pre naštrbené vzťahy s americkým prezidentom Donaldom Trumpom sa mexická vláda rozhodla upriamiť pozornosť aj inde a rozšíriť si tak svoje portfólio obchodných partnerov.

 

Neistota medzi Mexikom, ktoré v súčastnosti do USA vyváža približne 80% svojho celkového exportu, zasiahla už aj tak slabú ekonomiku krajiny. „Snažíme sa posilniť integráciu s našimi súčasnými obchodnými partnermi a diverzifikovať naše hospodárske vzťahy po celom svete. Modernizácia obchodnej dohody s Európskou úniou je preto pre nás absolútna priorita,“ uviedol mexický minister financií.

 

Vzájomný obchod medzi Mexikom a EÚ sa počas trvania predošlej dohody takmer strojnásobil, keď dosiahol hodnotu takmer 61,7 miliardy USD. Zatiaľ ho však výrazne prevyšuje mexická obchodná spolupráca s USA, ktorá minulý rok predstavovala 523,8 miliardy USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies