Európska únia predstavila nový plán na prijímanie utečencov. Toto vás prekvapí

NETKY.SK • 27 September 2017, 18:10 • 2 min
Európska únia predstavila nový plán na prijímanie utečencov. Toto vás prekvapí

BRUSEL - Európska komisia navrhla novú dvojročnú schému, podľa ktorej má byť do krajín Európskej únie umiestnených najmenej 50-tisíc nových žiadateľov o azyl.

slovakia

left justify in out

Posledný dvojročný plán relokácie imigrantov sa skončil v stredu. Jeho cieľom bolo nájsť nový domov viac ako 1,7 miliónom imigrantov, ktorí prišli do Európy od roku 2014. Z plánovaných 160-tisíc žiadateľov o azyl umiestnili v krajinách EÚ nakoniec menej ako pätinu. Túto schému narušilo rozhodnutie únie, ktoré nariaďuje imigrantom požiadať o azyl v prvej krajine Európy, do ktorej vstúpia, čo stavia do najťažšej pozície štáty ako Grécko a Taliansko. K nenaplneniu plánu došlo aj z dôvodu neskoršej dohody s Tureckom o obmedzení imigrácie z Líbye.

Podľa novej schémy budú pri presídlení uprednostnení migranti, ktorí prišli do Grécka a Talianska do stredy, čo predstavuje približne 8000 ľudí. Ďalej má Európa prijať približne 50-tisíc najzraniteľnejších osôb z Blízkeho východu a Turecka a má sa odteraz zamerať aj na utečencov zo Severnej Afriky a krajín Afrického rohu. Komisia sa tým snaží predísť tomu, aby utečenci riskovali svoj život na mori a využívali služby prevádzačov. Na podporu programu vyčlení EÚ 500 miliónov eur. Komisia uvádza, že jednotlivé členské štáty si samé určia, aké počty prisťahovalcov prijmú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies