Európska únia predpovedá do konca roka 2016 ďalšie tri milióny migrantov

NETKY.SK • 6 November 2015, 10:00 • 2 min
Európska únia predpovedá do konca roka 2016 ďalšie tri milióny migrantov

BRUSEL/ŽENEVA – Európska komisia (EK) očakáva, že v členských štátoch Európskej únie do roku 2017 požiada o azyl zhruba 3 mil. ľudí. Ich úspešná integrácia na trhu práce môže mať v dlhodobom horizonte pozitívny dopad na hospodársky rast aj verejné financie, tvrdí komisia v prognóze, ktorú zverejnila vo štvrtok. Tento rok má EÚ zaevidovať 1 mil. žiadateľov o azyl, v budúcom roku 1,5 mil. a ďalších pol milióna v roku 2017.

slovakia

left justify in out

EK vychádza z údajov pohraničnej agentúry Frontex na tento rok, podľa ktorých prišlo od januára do konca septembra do EÚ viac ako 710.000 migrantov, pričom za vlaňajšok ich bolo len 282.000.

 

Podľa EK utečenecká kríza spôsobila členským štátom ďalšie výdavky, tie by však mohli mať počas niekoľkých rokov malý, no pozitívny vplyv na ich ekonomiky.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) očakáva, že prílev migrantov z Turecka do Európe bude pokračovať aj počas zimy v počte 5000 osôb za deň. Zároveň varoval pred nepriaznivým počasím na tzv. balkánskej trase.

 

"Drsné klimatické podmienky v regióne pravdepodobne ešte zhoršia utrpenie tisícov utečencov a migrantov pristávajúcich v Grécku a pokračujúcich cez Balkán a môžu viesť k ďalším stratám na životoch, ak sa okamžite neprijmú zodpovedajúce opatrenia," uviedol UNHCR podľa agentúry Reuters v prognóze na zimu, ktorú dnes zverejnil v Ženeve.

 

Úrad vyzval na poskytnutie ďalšej finančnej pomoci vo výške 96,15 milióna dolárov (88 miliónov eur) pre Chorvátsko, Grécko, Srbsko, Slovinsko a Macedónsko. UNHCR tak celkovo žiada na financovanie opatrení súvisiacich s utečencami viac ako 172 miliónov dolárov (vyše 153 miliónov eur).

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona