Európska únia poskytne na pomoc Nepálu 3 milióny

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 11:54 • 2 min
Európska únia poskytne na pomoc Nepálu 3 milióny

BRUSEL - Európska komisia poskytne Nepálu 3 milióny eur ako okamžitú pomoc po sobotňajšom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo tisícky životov.

slovakia

left justify in out

Táto finančná pomoc je prídavkom k celkovej pomoci pre Nepál, do ktorej prispievajú aj členské štáty a expertné tímy EK špecializované na humanitárnu pomoc a civilnú ochranu. "Zmobilizoval som všetky naše nástroje pre núdzovú reakciu na pomoc tým, čo katastrofu prežili ako aj miestnym orgánom v Nepále. To, čo akútne potrebujeme, sú zdravotnícke tímy a dodávky materiálu. Vyzývam všetky členské krajiny EÚ, aby sa pridali ku koordinovanej pomoci pre Nepál." uviedol Christos Stylianides komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie.

 

Pomoc Európskej únie bude smerovať k pokrytiu najurgentnejších potrieb v oblastiach, ktoré boli najviac dotknuté zemetrasením. Bude zameraná na obnovenie dodávok pitnej vody, zdravotnícky materiál, núdzové prístrešia a obnovu telekomunikačného spojenia. Okamžitú pomoc v tomto smere prisľúbili Belgicko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Poľsko a Švédsko. Ochotu pomôcť vyslovili aj ďalšie členské štáty. Koordinačné centrum EÚ pre núdzovú pomoc nepretržite monitoruje aktuálny vývoj a koordinuje pomoc z Európy. EÚ ponúkla tiež spolufinancovanie dopravy pomoci do Nepálu.

 

Sobotňajšie zemetrasenie v Nepále si podľa najnovších údajov na území krajiny vyžiadalo viac ako 3700 mŕtvych. Otrasy s magnitúdou 7,9 tiež po sebe zanechali viac takmer 7000 zranených a predstavujú najničivejšie zemetrasenie v Nepále od roku 1934, keď v himalájskej krajine zahynulo až 8500 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona