Európska únia poskytne Černobyľu ďalších 70 miliónov eur

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 16:12 • 2 min
Európska únia poskytne Černobyľu ďalších 70 miliónov eur

BRUSEL - Európska únia sa v pondelok rozhodla zvýšiť svoj príspevok venovaný na zabezpečenie úplného návratu k bezpečnému životnému prostrediu v Černobyle na Ukrajine o ďalších 70 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

O rozhodnutí informoval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na pondelňajšom summite EÚ-Ukrajina v Kyjeve. "Európska únia už Ukrajine poskytuje bezprecedentnú finančnú pomoc a dnes sme sa rozhodli v tejto ceste pokračovať. Zaviazali sme sa poskytnúť ďalších 70 miliónov eur na zabezpečenie úplného návratu k bezpečnému životnému prostrediu v oblasti Černobyľu, postihnutej ničivou haváriou. Činy majú väčšiu hodnotu než slová. EÚ pomáha dosiahnuť to, aby bol Černobyľ opäť bezpečný," uviedol v pondelok Juncker.

 

Celková pomoc EÚ poskytnutá Ukrajine v súvislosti s Černobyľom aj s týmto príspevkom dosahuje výšku približne 360 miliónov eur. Peniaze boli doposiaľ použité na viaceré projekty vrátane stavby nového bezpečnostného krytu, ktorý sa buduje na uzavretie existujúceho "sarkofágu" a reaktora č. 4, zničeného v roku 1986. .

 

Oznámenie o navýšení finančnej podpory EÚ prichádza pred plánovanou konferenciou, ktorá sa bude konať v Londýne 29. apríla, a ktorej cieľom je získať chýbajúcich 615 miliónov eur, potrebných na dostavbu bezpečnostného krytu. Okrem spoločného príspevku poskytli členské štáty EÚ v tejto veci finančnú podporu približne vo výške 420 miliónov, pričom sa očakáva, že na pripravovanej konferencii ju ešte navýšia. K ďalším darcom patria okrem krajín EÚ aj Spojené štáty, Rusko, Japonsko, Kanada a Čína.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona