Európska Únia poskytne 3 milióny eur na projekt AIRCOP proti šíreniu drog

NETKY.SK • 9 August 2014, 07:31 • 2 min
Európska Únia poskytne 3 milióny eur na projekt AIRCOP proti šíreniu drog

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že poskytne dodatočné finančné prostriedky v sume troch miliónov eur na komunikačný projekt medzi letiskami (AIRCOP), ktorého cieľom je narušiť ilegálne siete, slúžiace na šírenie drog a ostatných nezákonných látok.

slovakia

left justify in out

 Finančná podpora EÚ sa týka vytvárania šikovnejšieho, efektívnejšieho a lepšieho prepojenia - pod dozorom spravodajských služieb -, správy letísk v oblasti boja proti šíreniu omamných látok. Cieľom je posilniť detekciu zakázaných drog, zákaz ich šírenia a tiež zefektívniť spravodajské kapacity v niekoľkých krajinách Afriky, Latinskej Ameriky a Karibiku.
      

Eurokomisár pre rozvoj Andris Piebalgs v tejto súvislosti vyhlásil, že organizovaný zločin, obchodovanie s drogami a škody, ktoré prinášajú, sú globálnym problémom, ktorý si vyžaduje koordinovanú reakciu.
     

"Zločinecké organizácie reagujú na úspech koordinovaného úsilia spravodajských agentúr novými metódami pašovania. Preto je dôležité, aby aj naďalej pokračovalo naše kolektívne úsilie v boji proti obchodovaniu s drogami a pre ochranu osôb v Európskej únii a v krajinách, kde sa nedovolené látky vyrábajú a prepravujú," spresnil Piebalgs.
      

Program AIRCOP zaviedol takzvané spoločné letiskové zásahové skupiny (JAITF), ktoré pôsobia na medzinárodných letiskách. Tieto skupiny boli pripojené do medzinárodných databáz osôb podliehajúcim trestnému konaniu a majú prístup ku komunikačným sieťam spravodajských služieb pre zdieľanie dôležitých na vnútroštátnej i medzinárodnej úrovni. 
      

Takto nastavený projekt umožňuje v reálnom čase poskytovanie údajov o zachytených drogových zásielkach a účinný prístup spravodajských služieb pri boji proti obchodu s drogami. 
      

EK pripomenula, že vďaka projektu AIRCOP bolo doteraz zachytených viac ako 355 kilogramov kokaínu ako aj 127 kilogramov metamfetamínu, 1120 kg konope na výrobu marihuany, asi 4 kg heroínu, okolo 1400 kg falšovaných liekov a 450 kg slonoviny. Príslušným úradom sa vďaka projektu AIRCOP podarilo zatknúť 112 ľudí.
      

Obchod s drogami je jedným z hlavných zdrojov príjmov organizovaného zločinu vo svete. Je hrozbou pre verejné zdravie, ale predstavuje tiež vážnu hrozbu pre mier a stabilitu, podkopáva hospodársky a sociálny rozvoj, a prispieva k šíreniu trestnej činnosti a právnej neistote.
      

Pozdĺž takzvanej kokaínovej cesty, z krajín v Andách cez tranzitné krajiny v Strednej Amerike, Karibiku, západnej, južnej a severnej Afriky až do Európy, obchod s drogami podporuje organizovanú trestnú činnosť vo všetkých jej aspektoch - prehlbuje extrémne násilie a spôsobuje nestabilitu a chronické oslabenie štátnych inštitúcií.
      

Projekt AIRCOP bol spustený v roku 2010 a doteraz naň Európska komisia prispela sumou takmer osem milión eur. Nová finančná podpora vo výške troch miliónov eur je určená pre tretiu fázu projektu, ktorý bude trvať do konca roka 2016.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies