Európska únia ponúka Grécku 2 miliardy

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 15:37 • 2 min
Európska únia ponúka Grécku 2 miliardy

BRUSEL - Európska únia má pripravené 2 mld. eur pre Grécko, ktoré by sa mali použiť na projekty posilnenia potenciálu ekonomického rastu, zníženia nezamestnanosti mládeže a na pomoc najchudobnejším občanom. Informoval o tom v piatok predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

slovakia

left justify in out

EK už zostavila tím predstaviteľov, ktorý má Grécku pomôcť absorbovať tieto peniaze, povedal Juncker na tlačovej konferencii. Konštatoval pritom, že ide o súčasť snahy o zmiernenie dôsledkov niekoľkoročnej recesie, ktoré grécky premiér Aléxis Tsípras označuje za "humanitárnu krízu".

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová však uviedla, že Grécko musí dodržať "každý paragraf" februárovej dohody s eurozónou o predĺžení poskytovania núdzovej pomoci, hoci sa budú zvažovať aj ekvivalentné reformy, ak ich premiér Tsípras navrhne. "Každý paragraf dohody je dôležitý," povedala nemecká kancelárka na tlačovej konferencii na záver summitu Európskej únie.

 

Dodala, že ďalším krokom pri riešení gréckej krízy bude to, že premiér Tsípras v najbližších dňoch predloží zoznam konkrétnych reforiem. Grécko by podľa Merkelovej mohlo prísť s novými návrhmi ekonomických reforiem v oblasti dôchodkov alebo daní "ak budú mať rovnaký efekt" ako existujúce záväzky. Poznamenala, že bude vecou európskych inštitúcií, aby to posúdili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona