Európska únia odsúdila odvolanie generálnej prokurátorky Venezuely

NETKY.SK • 7 August 2017, 16:26 • 2 min
Európska únia odsúdila odvolanie generálnej prokurátorky Venezuely

BRUSEL - Európska únia dnes odsúdila odvolanie venezuelskej generálnej prokurátorky Luisy Ortegovej Díazovej z funkcie.

slovakia

left justify in out

Ide o oslabenie demokracie vo Venezuele, odkázala Európska služba pre vonkajšiu činnosť - úrad, ktorému predsedá šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

 

Takzvané ústavodarné zhromaždenie, ktoré vzišlo z kontroverzných volieb 30. júla a ktoré podľa EÚ dostalo "neobmedzené právomoci vládnuť", v sobotu rozhodlo o odvolaní z funkcie Luisy Ortegovej Díazovej. Tá je známa ako otvorená a dlhodobá kritička súčasného prezidenta Nicolása Madura. Generálna prokurátorka odmietla uznať uznesenie nového ústavodarného zhromaždenia a svojej funkcie sa nechce vzdať.

 

"Odvolanie Luisy Ortegovej Díazovej ešte viac oslabilo vyhliadky na pokojný návrat k demokratickému poriadku. Tento krok ešte viac zvýšil polarizáciu už aj tak rozdelenej spoločnosti," uvádza sa v stanovisku Mogheriniovej úradu.

 

EÚ pri tejto príležitosti EÚ opätovne vyzvala prezidenta Madura, aby oslobodil všetkých politických väzňov a zabezpečil rešpektovanie ľudských práv a zásad právneho štátu v krajine. Tlačová agentúra AP v tejto súvislosti upozornila, že venezuelský prezident sľúbil "maximálny trest" účastníkom protivládnej vzbury, ktorí v nedeľu zaútočili na vojenskú základňu Paramacay vo Valencii, treťom najväčšom meste Venezuely.

 

Vládni vojaci zabili dvoch z 20 útočníkov, jeden bol zranený, sedem bolo zajatých a desiatim sa podarilo utiecť. Útočníci sa podľa Madurovho vyhlásenia pre štátnu televíziu snažili podnietiť vojenské povstanie.

 

"Vieme, kam smerujú, rozmiestnili sme všetky naše vojenské a policajné sily," vyhlásil Maduro po útoku a zdôraznil, že bude požadovať "maximálny trest" pre tých, ktorí sa zúčastnili na tomto "teroristickom útoku".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies