Európska únia odobrila štátnu pomoc pre britský projekt nového raketového motora

NETKY.SK • 14 August 2015, 13:15 • 2 min
Európska únia odobrila štátnu pomoc pre britský projekt nového raketového motora

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že finančná suma 50 miliónov libier (približne 71 miliónov eur), ktorú chce vláda Spojeného kráľovstva poskytnúť na podporu projektu raketového motora SABRE, je v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci.

slovakia

left justify in out

SABRE je projekt z oblasti výskumu a vývoja, vykonávaný britskou spoločnosťou Reaction Engines Limited (REL). Jeho cieľom je vyvinúť motor, ktorý by bol vhodný na opakované použitie pri vypúšťaní družíc na nízku obežnú dráhu. Opakované použitie raketového motora by výrazne znížilo náklady na plánované vesmírne misie. Komisia dospela k záveru, že tento projekt podporuje letecký výskum a vývoj v Európe a nevedie k narušeniu hospodárskej súťaže na jednotnom trhu EÚ.

 

Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová vyjadrila spokojnosť, že EK mohla odobriť verejné finančné prostriedky pre projekt SABRE. "Rozhodne to podporuje vývoj a výskum v náročnej oblasti vypúšťania družíc na nízku obežnú dráhu, čo predstavuje najťažší a najnákladnejší krok pri každej vesmírnej misii," uviedla Vestagerová o britskom projekte.

 

Dodala, že úspech tohto počinu môže viesť k významným technologickým pokrokom, z ktorých by mali prospech spotrebitelia využívajúci produkty a služby zabezpečované sieťou družíc. Ide predovšetkým o oblasť mobilných komunikácií, šírenie televízneho a rozhlasového vysielania a navigáciu.

 

Plán podporiť projekt SABRE v oblasti navrhovania, inžinierstva a montáže kľúčových komponentov motora pre ich integráciu do nového typu raketového motora oznámila vláda v Londýne v januári tohto roku. Nový motor by umožnil kozmickej lodi dosiahnuť obežnú rýchlosť a potrebnú výšku bez toho, aby musela zničiť a odhodiť niektorú zo svojich častí. Konečným cieľom je urobiť túto technológiu menej riskantnou a ekonomicky účinnejšou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies