Európska únia musí spraviť viac, než presídliť 120-tisíc utečencov

NETKY.SK • 22 September 2015, 13:33 • 2 min
Európska únia musí spraviť viac, než presídliť 120-tisíc utečencov

ŽENEVA - Návrh Európskej únie nájsť ubytovanie pre 120.000 utečencov nebude fungovať, ak prijímacie strediská nebudú pripravené kedykoľvek prichýliť desaťtisíce osôb.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorú citovala agentúra AP.

 

"Samotný relokačný program v tomto krízovom štádiu nebude postačovať na stabilizáciu situácie," uviedla hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová, ktorá dodala, že tento rok prišlo do Európy po mori takmer 478.000 migrantov.

 

V súvislosti s dnešnými bruselskými rokovaniami ministrov vnútra EÚ o utečeneckej kríze UNHCR vyzval dvadsaťosmičku, aby urýchlene zriadila prijímacie centrá v Grécku, ktoré prijalo už tisícky osôb - najmä utečencov zo Sýrie prichádzajúcich cez Turecko. Podľa Flemingovej to môže byť "posledná príležitosť na zrozumiteľnú reakciu Európy".

 

Nie všetky členské štáty EÚ sú migračnou krízou postihnuté rovnako. Kým konečným cieľom mnohých migrantov je Nemecko, krajiny ležiace na juhu Európy sa stali vstupnými bránami tohto exodu.

 

So zámerom odľahčiť bremeno nárazníkových štátov padlo niekoľko návrhov na prerozdelenie uchádzačov o azyl aj do ostatných členských krajín bloku prostredníctvom kontroverzných záväzných kvót.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies