Európska únia musí lepšie uskladňovať energiu, aby splnila energeticko-klimatické ciele

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 23:52 • 2 min
Európska únia musí lepšie uskladňovať energiu, aby splnila energeticko-klimatické ciele

BRUSEL - Európska únia potrebuje lepšie uskladňovanie energie. Audítori uvádzajú, že Komisia si je vedomá významu výskumu a inovácií, a prijala opatrenia na zjednodušenie hlavného programu EÚ, aby splnila ciele v oblasti energetiky a klímy. Uvádza sa to v pondelňajšej zverejnenej správe Európskeho dvora audítorov (EDA).

slovakia

left justify in out

Nový informačný dokument EDA upozornil, že EÚ potrebuje lepšie uskladňovanie energie, aby dosiahla cieľové hodnoty týkajúce sa energetiky a cieľov v oblasti klímy. Audítori identifikovali, aké výzvy existujú v EÚ pre technológie uskladňovania energie na účely elektrizačnej sústavy i dopravy. Varujú, že pokiaľ ide o kapacity na výrobu batérií, EÚ zaostáva za medzinárodnými konkurentmi a je možné, že nesplní cieľ Európskej aliancie pre batérie stanovený na rok 2025.

 

Kampaň za rozvoj Európskej aliancie pre batérie v rámci Európskej komisie vyvíja jej podpredseda zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič.

 

Podľa správy EDA uskladňovanie energie môžu EÚ pomôcť pri plnení jej cieľov v oblasti energetiky a klímy. Technológie uskladňovania energie poskytujú pružnú odpoveď na nerovnováhy, ktoré vznikajú v dôsledku vyššieho podielu variabilných zdrojov obnoviteľnej energie, ako je slnko alebo vietor, v elektrizačnej sústave.

 

Palivá vyrobené z obnoviteľných zdrojov (elektrina alebo vodík z obnoviteľných zdrojov), môžu pomôcť aj pri znižovaní emisií CO2 z dopravy. Vhodné technológie uskladňovania energie môžu podporiť rozšírenie parku vozidiel, ktoré takéto palivá používajú.

 

Audítori zistili, že výzvy pre rozvoj a zavádzanie uskladňovania energie v EÚ sa týkajú troch aspektov: návrhu stratégie uskladňovania energie, účinného využívania výskumu a inovácií a vytvorenia podporného legislatívneho rámca.

 

"Uskladňovanie energie bude zohrávať kľúčovú úlohu pri vytváraní nízkouhlíkového energetického systému v EÚ založeného hlavne na obnoviteľných zdrojoch energie," uviedol v správe pre médiá Phil Wynn Owen, ktorý je v EDA zodpovedný za tento informačný dokument.

 

Upozornil, že EÚ urobila kroky na vytvorenie strategického rámca pre uskladňovanie energie, existuje však riziko, že doterajšie opatrenia nebudú postačovať na splnenie strategických cieľov EÚ týkajúcich sa čistej energie.

 

Audítori skonštatovali, že súčasná stratégia EÚ nemusí postačovať na zvládnutie výziev spojených s energetickou transformáciou. Rozvoj kapacít EÚ na výrobu lítiovo-iónových batérií (používaných vo vozidlách na elektrický pohon) oproti konkurentom vo svete zaostáva a keďže EÚ nevstúpi na trh výroby batérií ako priekopník, zrejme bude mať ťažkosti získať konkurenčnú výhodu.

 

img

 

Podľa EDA Európska aliancia pre batérie — zriadená s cieľom zabezpečiť konkurencieschopnú, udržateľnú výrobu batérií v Európe — je zameraná skôr na existujúce ako prelomové technológie a vystavuje sa riziku, že nedosiahne svoje ambiciózne ciele.

 

Investori do riešení v oblasti uskladňovania energie v elektrizačnej sústave doteraz čelili prekážkam, nová legislatíva EÚ však podľa audítorov pomôže prekonať väčšinu z nich. V oblasti elektromobility však prekážkou pre široké uplatnenie vozidiel na elektrický pohon môže byť oneskorené a nestabilné budovanie dobíjacej infraštruktúry.

 

Európski audítori určili hlavné výzvy z hľadiska podpory EÚ na vývoj a zavádzanie technológií uskladňovania energie: zabezpečenie ucelenej stratégie EU; zvýšenie podpory od zainteresovaných strán; zníženie komplexnosti financovania výskumu v EÚ; podpora výskumu a inovácií v oblasti technológií uskladňovania energie; zavádzanie technológií uskladňovania energie; odstraňovanie prekážok pre investorov a budovanie infraštruktúry pre alternatívne palivá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies