Európska únia možno zvýši pomoc pre Ukrajinu

NETKY.SK • 23 Január 2015, 15:26 • 2 min
Európska únia možno zvýši pomoc pre Ukrajinu

BRUSEL - Ministri financií Európskej únie budú diskutovať o ponúknutí dodatočnej finančnej pomoci Ukrajine, aby sa vyhla bankrotu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Potenciálne by tak EÚ mohla pomoc zvýšiť až na 2,5 mld. eur, uviedli diplomati EÚ pre agentúru Reuters. Brusel tento mesiac navrhol pre Kyjev pôžičku 1,8 mld. eur. Schváliť ju však ešte musia vlády členských krajín a poslanci Európskeho parlamentu.

 

"Vzhľadom na vážnosť situácie na Ukrajine, ministri posúdia, o koľko môže EÚ vylepšiť svoju pôvodnú ponuku v sume 1,8 mld. eur," povedal jeden z diplomatov Európskej únie v súvislosti s prípravami diskusií, ktoré budú 27. januára. Nový úver Ukrajine nasleduje po pôžičke 1,4 mld. eur, ktorú Brusel Kyjevu poskytol v minulom roku. 

 

Schválená pomoc pre Ukrajinu zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) je v sume 17 mld. eur, ale Kyjev dúfa, že nové kolo rokovaní povedie k poskytnutiu ďalších úverov. Európska únia a MMF, ktorého misia by sa mala ukončiť do záveru januára, uviedli, že ďalšia finančná pomoc bude závisieť od schopnosti Kyjeva uskutočňovať reformy. Keď ministri EÚ odsúhlasia novú pomoc Ukrajine, Kyjev bude musieť podpísať takzvané memorandum o porozumení, čím sa zaviaže k reformám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies