Európska únia dosiahla dohodu o vysielaných pracovníkoch

NETKY.SK • 24 Október 2017, 11:17 • 2 min
Európska únia dosiahla dohodu o vysielaných pracovníkoch

BRUSEL - Európska únia dosiahla dohodu o takzvaných vysielaných pracovníkoch, keďže zamestnanci z východoeurópskych členských krajín únie sa často považujú za lacnú pracovnú silu, ktorú firmy dočasne vysielajú do prosperujúcejších štátov bloku.

slovakia

left justify in out

Európska únia vo vyhlásení informovala, že na základe dohody bude možné vysielať pracovníkov na 12-mesačné obdobie, ktoré bude možné za určitých podmienok predĺžiť o ďalších šesť mesiacov. Dohoda zároveň zaručuje, že vysielaní pracovníci budú platení v súlade so zákonmi a praxou hostiteľskej krajiny.

Vysielaní pracovníci však zo svojich miezd naďalej budú platiť dane a sociálne odvody vo svojich domovských krajinách. Znamená to, že náklady zamestnávateľov na pracovnú silu z takých krajín, ako sú napríklad Rumunsko či Poľsko, budú naďalej nižšie v porovnaní so západoeurópskymi štátmi.

 

Väčšina vysielaných pracovníkov je zamestnaná v odvetví stavebníctva, ale pracujú aj ako zvárači, elektrikári, či opatrovatelia starších ľudí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona