Európska únia dnes spomína na obete terorizmu spred 14 rokov v Madride

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 06:01 • 2 min
Európska únia dnes spomína na obete terorizmu spred 14 rokov v Madride

BRUSEL/ŠTRASBURG/MADRID - Európska komisia zorganizuje v piatok 9. marca spomienkové podujatie pri príležitosti Európskeho dňa na pamiatku obetí terorizmu, ktorý pripadá na 11. marca a pripomína sa od roku 2005.

slovakia

left justify in out

Na podujatí sa podľa programu majú stretnúť obete terorizmu s členmi združení na podporu obetí terorizmu a s predstaviteľmi európskych inštitúcií a členských štátov EÚ, aby sa podelili o skúsenosti. Keďže v roku 2018 pripadol 11. marec na nedeľu, podujatie je naplánované na piatok.

 

Európska rada schválila v marci 2004 návrh Európskeho parlamentu, aby sa 11. marec stal Európskym dňom boja proti terorizmu a pamiatky jeho obetí. Zároveň Európska rada vyjadrila spokojnosť, že členské - a v tom čase pristupujúce - štáty Európskej únie prijali politický záväzok postupovať spoločne v boji proti terorizmu.

 

Poslanci EP 11. marca 2004 niekoľko hodín po teroristických útokoch v Madride v rezolúcii o budovaní európskeho priestoru bezpečnosti a spravodlivosti navrhli, aby sa 11. marec stal Európskym dňom boja proti terorizmu a pamiatky jeho obetí. V pôvodnom texte rezolúcie existoval návrh, aby sa týmto dňom stal 11. september na pamiatku obetí teroristických útokov v USA z roku 2001.

 

Udalosti z 11. marca 2004 viedli portugalského poslanca Josého Ribeira e Castra k tomu, aby v EP navrhol termín viažuci sa k uvedenému dňu, keď v štyroch prímestských vlakoch smerujúcich v rannej špičke do Madridu vybuchli nálože. O život prišlo vyše 190 ľudí a ďalších 1824 osôb utrpelo zranenia. Išlo o najhorší teroristický čin, aký sa kedy stal v Španielsku. K útokom sa prihlásila teroristická sieť al-Káida.

 

EÚ na summite 25. marca 2004 schválila nový plán boja proti terorizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies