Európska únia dala predbežne zelenú prístupovým rokovaniam so Srbskom

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 18:51 • 2 min
Európska únia dala predbežne zelenú prístupovým rokovaniam so Srbskom

LUXEMBURG - Krajiny Európskej únie sa v utorok predbežne dohodli, že začnú rokovania o vstupe so Srbskom najneskôr v januári. Informovali o tom diplomati.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie, ku ktorému dospeli ministri zahraničia EÚ v Luxemburgu, musia ešte potvrdiť lídri európskych štátov na summite v Bruseli vo štvrtok a piatok. "Existuje predbežná dohoda na začatie prístupových rokovaní so Srbskom," uviedol nemenovaný diplomatický zdroj. Dátum však podľa jeho údajov môže byť na summite ešte zmenený. Ministri tiež súhlasili s tým, aby EÚ začala rokovania s Kosovom o takzvanej asociačnej dohode.

Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vučič v piatok vyzval Európsku úniu, aby sľubované prístupové rokovania s Belehradom začala ešte túto jeseň. Srbi si podľa neho stanovenie skorého termínu zaslúžia, keďže už splnili všetky požiadavky zo strany Bruselu. Jednou z hlavných podmienok ďalšieho zbližovania Srbska s EÚ je plnenie dohody z 19. apríla upravujúcej vzťahy Belehradu s Kosovom. O tom, či krajina dosiahla dostatočný pokrok na to, aby mohla začať rokovať, budú lídri EÚ rozhodovať práve na summite v Bruseli koncom týždňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies