Európska únia chystá obrovský ústupok Turecku: Prijmeme od nich 200-tisíc migrantov

NETKY.SK • 19 Október 2015, 14:36 • 2 min
Európska únia chystá obrovský ústupok Turecku: Prijmeme od nich 200-tisíc migrantov

BRUSEL – Slovensko je radikálne proti povinným utečenckým kvótam a premiér Fico dokonca podá kvôli nim aj žalobu. Avšak povinné kvóty sú oproti chystanej dohode len slabý odvar.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka Financial Times má prísť do Európy ďalších 200-tisíc utečencov – má ísť o dohodu s Tureckom, Jordánsko a Libanonom, podľa ktorej oni budú prísnejšie kontrolovať hranice a EÚ prijme ďalších utečencov.

 

V marci 2016 plánuje Európska komisia predložiť plán na presídlenie migrantov z okolitých krajín do Európskej únie.

 

Malo by ísť o protislužbu Turecku, ktoré ako krajina uchádzajúca sa o vstup do EÚ má pomôcť so zastavením prílevu migrantov do Európy. Komisár OSN pre utečencov hovorí o 200-tisíc žiadateľov o azyl, avšak tento počet nemusí byť konečný. Väčšina z nich bude pochádzať z utečeneckých táborov z Turecka. 

 

Ústupky Turkom potvrdila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojej návštevy v Istanbule, kde sa stretla s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Okrem znovuotvorenia rokovaní o vstupe Turecka do EÚ, sľúbila Merkelová aj zrýchlenie udeľovania víz tureckým občanom pri vstupe do EÚ. Hoci Turecko začalo rokovania o pristúpení do EÚ ešte v roku 2005, doteraz otvorilo iba 14 z 35 rokovacích kapitol a z nich sa podarilo uzatvoriť iba jednu kapitolu.

 

Podľa Erdogana je na území Turecka v súčasnosti okolo 2,5 milióna utečencov, väčšinou zo Sýrie. Od začiatku tohto roka asi 472.000 utečencov vstúpilo do Grécka cez Egejské more práve z tureckého územia. Väčšina z nich pokračovala na púti do západnej Európy. Európska komisia v snahe zastaviť tento migračný prúd podpísala minulý týždeň s Tureckom akčný plán, ktorý okrem vyhliadky na urýchlenie vízovej liberalizácie obsahuje aj poskytnutie finančnej pomoci vo výške do troch miliárd eur.

 

Turecký premiér Ahmet Davutoglu však naznačil, že akčný plán nie je dohoda sama o sebe a trvá na ďalších diskusiách. Uviedol, že kým EÚ neodstráni vízovú povinnosť pre tureckých občanov, jeho krajina nepodpíše dohodu o readmisii. Bez tejto dohody EÚ nebude môcť vracať späť do Turecka nelegálnych prisťahovalcov, ktorí sa cez Turecko dostanú na jej územie.

 

O potrebe prerozdelenia vyššieho počtu sýrskych utečencov z krajín susediacich so Sýriou hovoril aj eurokomisár zodpovedný za imigráciu Dimitris Avramopulos. Podľa neho by EÚ mala prijať viac utečencov z týchto krajín a nájsť spôsoby, akými by sa dostali bezpečne do Európy bez ohrozovania svojich životov. Tejto veci by podľa eurokomisára prospela posilnená ochrana vonkajších hraníc EÚ a účinnejší boj s prevádzačmi ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies