Európska únia chce zaviesť právo na opravu spotrebičov

NETKY.SK • 11 December 2019, 17:20 • 2 min
Európska únia chce zaviesť právo na opravu spotrebičov

V Amerike sa rokuje o novele zákona o spotrebičoch, ktorý by mali zaistiť spotrebiteľom právo na opravu kúpeného tovaru, aby elektronika vydržala dlhšie. Podobný zákon chce zaviesť aj Európska únia.

slovakia

left justify in out

Až 18 amerických štátov chce zaviesť zákon, podľa ktorého by mali dodávatelia rôznych spotrebičov a elektroniky poskytnúť spotrebiteľom náhradné diely, manuály na opravu a umožniť opravu tovaru aj inde, ako v autorizovaných servisoch. Mnoho firiem lobuje proti novele zákona, najväčší problém s jeho zavedením má spoločnosť Apple.

 

img

 

Ochrana životného prostredia a spotrebiteľov

Európska únia sa aktívne snaží odťažiť životné prostredie. Okrem obmedzenia emisií a iných zákonov chce zaviesť aj zákon o ochrane spotrebiteľov, ktorá však bude mať pozitívny vplyv aj na planétu. Mnoho pokazených produktov je možné opraviť, no je to finančne náročné, alebo spotrebitelia jednoducho nevedia nájsť servis, ktorý by sa opráv ujal. Na smetiskách končí preto veľa spotrebičov, ktoré by stále mohli byť použité.

 

Udržateľné zastarávanie

Takzvané "udržateľné zastarávanie" zahŕňa možnosť opráv elektroniky, najmä telefónov, notebookov či tabletov. Únia chce zaviesť aj stupnice, vďaka ktorým budú spotrebitelia informovaný o životnosti produktov, ale aj možnosti opravy. Firmy by mali zabezpečiť dostupnosť náhradných dielov, ktoré je v súčasnosti často nemožné zohnať.

 

img

 

Zmeny od roku 2021

Výrobcovia by od roku 2021 mali splniť nasledovné požiadavky:

 

- vyrábať a dodávať náhradné diely pre chladiace spotrebiče minimálne 7 rokov od ich nákupu (10 rokov pre tesnenia dverí), pre práčky, sušičky a umývačky riadu sú povinní dodať náhradné diely až 10 rokov od ich nákupu

- spotrebiče musia byť konštruované tak, aby sa dali jednoducho opraviť a aby sa náhradné diely do nich dali vložiť bez toho, že by spotrebič poškodili
- dodávka náhradných dielov musí byť zabezpečená do 15 pracovných dní, odkedy o ňu spotrebiteľ požiada
-výrobcovia sú povinní poskytnúť bežným spotrebiteľom dostatok informácií na to, aby spotrebič dokázali opraviť aj sami, teda bez návštevy autorizovaného servisu.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona