Európska únia bude mať informačný systém registrov trestov o odsúdených cudzincoch

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 19:10 • 2 min
Európska únia bude mať informačný systém registrov trestov o odsúdených cudzincoch

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok privítala správu, že členské krajiny (Rada EÚ) schválili jej návrh na vytvorenie Európskeho informačného systému registrov trestov o odsúdených štátnych príslušníkoch tretích krajín (ECRIS-TCN).

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto centrálneho systému je zlepšiť výmenu informácií z registrov trestov týkajúcich sa odsúdených občanov z krajín mimo EÚ a osôb bez štátnej príslušnosti prostredníctvom už existujúceho Európskeho informačného systému registrov trestov (ECRIS).

 

Podľa vyjadrenia eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej tento nový systém umožní orgánom presadzovania práva pomocou jednoduchého vyhľadávania v systéme ECRIS rýchlejšie a ľahšie nájsť štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí boli predtým odsúdení v EÚ.

 

"To pomôže zlepšiť policajnú a justičnú spoluprácu a lepšie bojovať proti trestnej činnosti a terorizmu v celej EÚ. Európa sa stane bezpečnejšou pre všetkých jej občanov," uviedla Jourová v správe pre médiá.

 

img

 

Databáza bude dostupná online a zodpovedné orgány budú môcť vyhľadávať na základe nájdených záznamov: pri každom zázname sa určia členské štáty, z ktorých možno o konkrétnej fyzickej osobe získať úplné informácie z registrov trestov.

 

Vrátane odtlačkov prstov

 

Systém bude obsahovať len informácie o totožnosti - vrátane odtlačkov prstov a podoby tváre, ak je k dispozícii. Nový systém bude spravovať eu-LISA, čiže agentúra EÚ zodpovedná za riadenie rozsiahlych informačných systémov v oblasti slobody, bezpečnosti a spravodlivosti.

 

Komisia spresnila, že nový systém sa okrem používania na účely trestného konania môže použiť aj na iné povolené účely, napríklad na preverenie osôb na prácu s deťmi alebo na získanie povolenia na manipuláciu so strelnými zbraňami.

 

Žiadosti o povolenie na vstup do EÚ

 

Európsky parlament už nové pravidlá prijal a po odobrení Radou EÚ bude nový legislatívny návrh už v najbližších týždňoch zverejnený v úradnom vestníku EÚ. Po jeho zverejnení nadobudne platnosť vo všetkých členských štátoch Únie.

 

Podľa EK prebiehajú rokovania aj o ďalších právnych predpisoch, ktoré by umožnili používanie databázy ECRIS-TCN aj pri žiadostiach o cestovné povolenie na vstup do EÚ (prostredníctvom systému ETIAS), pri posudzovaní žiadostí o víza (prostredníctvom vízového informačného systému) alebo pri vyšetrovaní podvodov. V takých prípadoch by boli dostupné len informácie o totožnosti osôb odsúdených za závažnú trestnú činnosť alebo terorizmus.

 

V súčasnosti členské štáty využijú systém ECRIS (informácie o predchádzajúcich odsúdeniach za trestné činy osôb s občianstvom EÚ) približne tri miliónkrát ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies