Európska únia a Kanada podpísali dočasnú dohodu o riešení sporov, ktorá obchádza WTO

NETKY.SK • 25 Júl 2019, 20:07 • 2 min
Európska únia a Kanada podpísali dočasnú dohodu o riešení sporov, ktorá obchádza WTO

BRUSEL - Európska únia a Kanada sa dohodli na alternatívnom systéme riešenia obchodných sporov, ktorý obchádza hroziace zablokovanie činnosti Odvolacieho orgánu Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Obidve krajiny to oznámili vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

USA už niekoľko rokov blokujú nové nominácie do tohto orgánu WTO, keďže sú nespokojné so spôsobom jeho činnosti. Ak sa nič nezmení, ku koncu roka nebude mať Odvolací orgán dostatok členov, aby mohol vykonávať svoju činnosť.

 

Členské štáty EÚ preto poverili Európsku komisiu, aby rokovala s tretími krajinami o dohodách, ktoré by prevzali princípy činnosti Odvolacieho orgánu WTO pre prípad, že dôjde k jeho paralýze.

 

 

Dohoda s Kanadou je prvou tohto druhu. Podľa spoločného vyhlásenia EÚ a Kanady cieľom tejto dohody je zabezpečiť "istotu a predvídateľnosť" pri riešení sporov a stabilitu medzinárodného obchodu. "Kanada a EÚ sú hrdé na to, že môžu predviesť líderstvo pri vytvorení tejto dočasnej dohody," uvádza sa vo vyhlásení.

 

Odvolací orgán WTO sa zaoberá výhradami voči rozhodnutiam komisií nižšej inštancie. Jeho odborníci preverujú, či opatrenia, napríklad clá, sú v súlade s pravidlami WTO. Ak nie sú, porušujúca krajina musí zaplatiť kompenzáciu alebo na ňu budú uvalené odvetné opatrenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies