Európska únia a balkánske krajiny začali boj proti džihádistom

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 16:06 • 2 min
Európska únia a balkánske krajiny začali boj proti džihádistom

VIEDEŇ - Európska únia a balkánske krajiny v piatok začali kampaň zameranú na zastavenie pripájania sa bojovníkov z juhovýchodnej Európy k militantným džihádistom.

slovakia

left justify in out

Ministri vnútra a zahraničia z krajín Balkánu sa zaviazali na konferencii vo Viedni spolupracovať zo západoeurópskymi predstaviteľmi v boji proti narastajúcemu nebezpečenstvu. "Ich počet narastá každý deň," povedal na tlačovej konferencii komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimítris Avramópoulos.

 

Konkrétne miesta džihádistov na Balkáne nespomenul, povedal len, že sú takmer všade a nikde. "Keby sme vedeli, kde sa nachádzajú, už by sme boli konali," povedal. Existujú vážne obavy, že nepokoje na Blízkom východe môžu ovplyvniť situáciu v miestach, ako je Bosna a Kosovo s prevažne moslimským obyvateľstvom, nezamestnanosťou, chudobou a korupciou.

 

Ku krokom navrhovaným vo Viedni, ktoré je potrebné urobiť, patrí efektívnejšia spolupráca so spoločnosťami ako Facebook a Google, stiahnutie z internetu materiálov podporujúcich extrémizmus a lepšia spolupráca v tejto oblasti s EÚ. K návrhom patrí aj výcvik pohraničnej služby a efektívnejšie zdieľanie zdrojov z Europolu a novej protiteroristickej siete. Srbský minister zahraničia Ivica Dačič povedal, že problém leží mimo Balkánu. Počas jeho pôsobenia ako ministra vnútra bolo podľa neho známe, že Viedeň a Salzburg sú centrami radikálneho islamu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona