Európska únia a Azerbajdžan podpísali dohodu o dodávkach plynu

NETKY.SK • 14 Január 2011, 08:20 • 2 min
Európska únia a Azerbajdžan podpísali dohodu o dodávkach plynu

Európska únia a Azerbajdžan podpísali dohodu o dodávkach plynu

slovakia

left justify in out

Európska únia (EÚ) a Azerbajdžan dnes podpísali dohodu, v rámci ktorej sa kaspická krajina zaväzuje, že bude Európe dodávať "významný objem zemného plynu". Dohoda je podľa Bruselu dôležitým krokom smerom k zníženiu závislosti Európy od dovozu plynu z Ruska.
      Azerbajdžan však zatiaľ ešte nerozhodol, či kľúčový európsky plynovodný projekt Nabucco bude dostávať plyn z rozsiahleho ložiska Shah Deníz II, alebo či plyn z neho získajú menšie konkurenčné projekty ako ITGI alebo Trans Adriatic Pipeline (TAP). Baku by o tom malo rozhodnúť v budúcich mesiacoch.
      Energetické spory Ruska s Ukrajinou a Bieloruskom v minulých rokoch viedli k narušeniu dodávok zemného plynu do strednej a západnej Európy, čo Brusel donútilo uvažovať o náhradných riešeniach. "Toto je výrazný pokrok," povedal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý kontrakt dnes podpísal v Baku spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom. "Táto nová trasa zvýši energetickú bezpečnosť európskych spotrebiteľov aj firiem," dodal.
      V dohode sa Azerbajdžan zaväzuje, že Európskej únii bude dodávať dostatok zemného plynu na vytvorenie takzvaného Južného energetického koridoru, trasy, ktorá povedie z Kaspickej oblasti do Európy obchádzajúc Rusko.
      Na infraštruktúre sa podľa vyhlásenia EÚ budú podieľať ako Európa, tak Azerbajdžan.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies