Európska pomoc vo forme eurofondov je pre Slovensko dôležitá

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 08:18 • 2 min
Európska pomoc vo forme eurofondov je pre Slovensko dôležitá

PREŠOV - Mozaika projektov podporených z európskych prostriedkov je rozmanitá, využívajú sa na celom Slovensku, ich pružnejšie čerpanie však predlžuje komplikovaný systém verejného obstarávania. Slovensko patrí do skupiny tzv. čistých prispievateľov, ide o štáty, ktoré viac čerpajú ako dávajú.

slovakia

left justify in out

Slovensko vo svojom prvom programovacom období (2007 – 2013) vyčerpalo na jedného obyvateľa 3 700 eur. Je to z celkovej elokovanej sumy vyše 11 miliárd eur niečo viac ako sedem miliárd eur, v percentuálnom vyjadrení okolo 66 percent. Uviedol to dnes na verejnom diskusnom stretnutí v rámci programu Café Európa vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek. Podujatie na tému Ako využívame peniaze EÚ? pripravila Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Na debate s Prešovčanmi sa zúčastnil aj poslanec Národnej rady SR Ján Hudacký.


Chrenek odmietol tvrdenie, ktoré zaznelo z fóra, že európske projekty prinášajú do spoločnosti korupciu. Podľa jeho vyjadrenia korupcia v súvislosti s eurofondmi sa objavuje tam, kde bola prítomná už predtým pri iných procesoch. Ako uviedol, nie je pesimistom ani pri čerpaní eurofondov. Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorá má problémy s využívaním európskych peňazí, podobne sú na tom aj Taliansko či Portugalsko. “Verím, že ešte v tomto roku sa zrýchli využívanie európskych prostriedkov a vyčerpáme ich čo najviac,” uviedol Chrenek. Za potrebné považuje zriadiť centrálny orgán s pobočkami v jednotlivých mestách, ktoré budú poskytovať poradenstvo v oblasti európskych fondov.
Hudacký sa pozitívne vyjadril k čerpaniu eurofondov cez Regionálny operačný program, dosť financií sa podarilo vyčerpať aj na opravy škôl. Z jeho pohľadu sa neskoro začali využívať financie z Európskej únie na diaľnice. Poslanec poukázal na to, že úsek Jánovce – Jablonov mešká rok a pol. Čerpanie európskych peňazí brzdí aj stavebný zákon, ktorý nie je dostatočne flexibilný.


Obidvaja diskutujúci sa zhodli na tom, že čerpaniu eurofondov nepomohli ani výmeny ľudí v odborných funkciách po výmene politickej reprezentácie. Slovensko tiež pomalšie pripravovalo veľké štrukturálne projekty v oblasti dopravy a životného prostredia. Jedným dychom skritizovali systém verejného obstarávania, ktorý bude potrebné do budúcnosti zmeniť.


Chrenek ďalej povedal, že téma čerpania eurofondov je aktuálna v tejto chvíli o to viac, že sa končí jedno programovacie obdobie a začína sa ďalšie. Pochvalne sa vyjadril, že z eurofondov sa zrekonštruovalo viac ako 1 000 škôl, viaceré nemocnice, postavili sa protipovodňové systémy, kilometre kanalizácie a nové čističky odpadových vôd. Veľa peňazí išlo do dopravných programov, predovšetkým na výstavbu diaľnice D1, ktorá je pre východ republiky veľmi dôležitá.
Chrenek vyslovil potešenie nad tým, že sa v tomto roku majú dokončiť dôležité úseky Jánovce – Jablonov a Fričovce – Svinia. Pripravuje sa obstarávanie obchvatu Prešova. S pomocou európskych financií sa zmodernizovalo niekoľko desiatok kilometrov železníc a zrekonštruovalo viac ako 1 800 kilometrov ciest I. - III. triedy.


Na diskusnom fóre zaznelo, že európske a štrukturálne fondy nie sú jediné. Verejnosť má aj ďalšie možnosti čerpania pomoci prostredníctvom programov Erazmus pre študentov, Horizont pre vedcov, obce a mestá môžu čerpať financie na vzájomnú spoluprácu z programu Európa pre občanov, pre umelcov je dôležitý program Kreatívna Európa. Je dôležité, aby ľudia o tom vedeli a európske možnosti pomoci aj využívali, podčiarkol Chrenek.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies