Európska noc výskumníkov v Košiciach prinesie najväčší festival vedy a inovácií

NETKY.SK • 26 September 2018, 18:36 • 2 min
Európska noc výskumníkov v Košiciach prinesie najväčší festival vedy a inovácií

KOŠICE - Posledný septembrový piatok 28. septembra sa Košice pridávajú k stovkám miest v 30 európskych krajinách, aby ukázali malým aj veľkým, že veda v žiadnom prípade nie je nuda. Podujatie Európska noc výskumníkov zasvätí návštevníkov nielen do tajov vedy, ale najmä ukáže, že malý výskumník drieme v každom z nás, informoval Peter Štofko koordinátor podujatia v Košiciach.

slovakia

left justify in out

„V každom z nás sa skrýva malý zvedavec, ktorý túži objavovať svet, preto je mottom tohto ročníka vedecko-popularizačného festivalu Výskumníci v nás. Chceme návštevníkom ukázať, že každý z nás je vo svojej podstate vedcom a nezáleží na tom, či máme na sebe biely plášť a po ruke špeciálne vybavenie. Základným nástrojom vedca je totiž jeho zvedavosť a chuť objavovať nepoznané,“ vysvetľuje Petra Lipnická, predsedníčka správnej rady občianskeho združenia Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA), ktoré podujatie u nás organizuje.

Európska noc výskumníkov prinesie vedu a výskum bližšie k širokej verejnosti, a to v piatich mestách po celom Slovensku. Okrem Bratislavy, Popradu, Žiliny a Banskej Bystrice medzi nimi nebudú chýbať ani Košice. „Minulý rok prišlo na inovácie, vedecké objavy, či rôzne prednášky našich slovenských vedcov viac ako 23 000 Košičanov. Podujatie je určené žiakom základných i stredných škôl, ale aj ich rodičom a všetkým nadšencom vedy. Vstup na podujatie je pre všetkých návštevníkov voľný,“ uviedol Štofko.

Aj tento rok sa podujatie uskutoční v priestoroch nákupného centra Atrium Optima, kde návštevníci nájdu 81 vedeckých stánkov, v ktorých sa dozvedia okrem iného aj to, prečo nie sme všetci rovnakí, ako sa dá vyrobiť zmrzlina za pár sekúnd, prečo dokáže ísť vlak, ktorý nemá kolesá, rýchlosťou 600 km/h. Sami si budú môcť vyrobiť žabí sliz, či skúsiť na vlastnej koži odvrátiť útok sociálneho inžiniera.  

 

Od 9:00 do 21:00 budú na zvedavé otázky návštevníkov odpovedať vyučujúci i študenti z Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Prešovskej univerzity, výskumných ústavov Slovenskej akadémie vied, Žilinskej univerzity a Univerzity Komenského v Bratislave.

Návštevníci si budú môcť vypočuť niekoľko zaujímavých prednášok v priestoroch kina Cinemax, a to od 13:30 do 19:15. Okrem iného sa účastníci dozvedia, či medzi nami žijú mimozemské tvory, prečo nás počas letu v lietadle vedia potrápiť turbulencie, či ako pracuje super výkonný kvantový počítač.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies