Európska mena oslabila voči doláru, poškodili jej nízke spotrebiteľské ceny

NETKY.SK • 30 September 2015, 15:56 • 2 min
Európska mena oslabila voči doláru, poškodili jej nízke spotrebiteľské ceny

LONDÝN - Spoločná európska mena v stredu oslabila. Reagovala na správu o tom, že celková hladina spotrebiteľských cien v eurozóne v septembri medziročne klesla. To totiž zosilnilo predpoklady, že Európska centrálna banka (ECB) rozšíri alebo predĺži svoj program nákupov aktív.

slovakia

left justify in out

"Slabé údaje podporujú očakávania, že ECB pravdepodobne musí rozšíriť svoj program nákupov aktív zo sumy 60 mld. eur mesačne na niečo väčšie, možno pred záverom roka," povedal Richard Falkenhall z banky SEB.
Ceny v eurozóne v septembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška klesli o 0,1 % po raste o 0,1 % v auguste. Nenaplnili sa tak očakávania, že medziročná inflácia bude na nulovej úrovni. Oproti doláru euro kleslo o 0,4 % na 1,1205 USD/EUR. Dolár posilnil aj voči japonskému jenu, a to o 0,5 % na 120,30 JPY/USD.


Poľský zlotý v stredu oproti euru posilnil, keďže ho podporil mierny rast regionálnych akciových trhov, ktoré kopírovali zlepšenie vývoja na ázijských a západoeurópskych burzách. Do 9:41 SELČ si zlotý pripísal 0,13 % a stúpol na 4,236 PLN/EUR. Maďarský forint však klesol o 0,07 % na 313,750 HUF/EUR a česká koruna oslabila o 0,04 % na 27,176 CZK/EUR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies