EURÓPSKA LIGA: Z anglických klubov má k postupu najbližšie Chelsea

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 13:50 • 2 min
EURÓPSKA LIGA: Z anglických klubov má k postupu najbližšie Chelsea

LONDÝN - Futbalisti FC Chelsea, Fenerbahce Istanbul a Benficy Lisabon sú v sľubnej východiskovej pozícii pred štvrtkovými odvetnými stretnutiami štvrťfinále Európskej ligy UEFA 2012/2013.

slovakia

left justify in out

Hráči úradujúceho víťaza Ligy majstrov FC Chelsea minulý týždeň zdolali na Stamford Bridge futbalistov Rubinu Kazaň 3:1. Víťaz Ruského pohára narazil na európskej pôde na anglického súpera štvrtýkrát, naposledy si zmeral sily s klubom z Premier League v skupinovej fáze EL 2011/2012, keď na White Hart Lane podľahol Tottenhamu Hotspur 0:1 a doma vyhral 1:0. Futbalisti FC Chelsea pri svojej poslednej návšteve štadióna v Lužnikách zdolali Spartak Moskva 2:0 v hlavnej fáze LM 2010/2011. Na moskovský športový komplex, kde hráva svoje domáce zápasy v pohárovej Európe Rubin, však nemajú dobré spomienky. V penaltovom rozstrele tam podľahli Manchestru United vo finále LM 2007/2008. Tréner Londýnčanov Rafael Benítez musí vyriešiť problém, koho zaradí na ľavom kraji obrany, pretože Ashley Cole laboruje so zranením zadného stehenného svalu a jeho tradičného náhradníka Ryana Bertranda skolila viróza. "The Blues" sa vo štvrtok musia zaobísť aj bez Garyho Cahilla, ktorý sa zotavuje z artroskopickej operácie.

S dvojgólovým náskokom vstúpi Fenerbahce Istanbul do súboja na Olympijskom štadióne v Ríme proti Laziu. Stredopoliar "biancocelesti" Ogenyi Onazi dostal pred týždňom v Istanbule červenú kartu a v odvete nepomôže svojim spoluhráčom. Stretnutie odohrajú pred prázdnymi tribúnami, pretože UEFA potrestala taliansky klub za rasistické prejavy fanúšikov vo februárovom meraní síl s Borrusiou Mönchengladbach. Tréner "Feneru" Aykut Kocaman nemôže počítať so službami zranených Emreho Belözoglua a Moussu Sowa. Obranca Bekir Irtegün do hry nezasiahne z disciplinárnych dôvodov. Kouč Lazia Rím Vladimir Petkovič sa spolieha najmä na góly najlepšieho strelca súťaže, Čecha Libora Kozáka. Dvadsaťtriročný rodák z Opavy skóroval osemkrát v deviatich dueloch EL. Hráči tureckého tímu neprehrali v piatich meraniach síl kontinentálneho pohára číslo dva na ihriskách súperov. Futbalisti rímskeho tímu zasa ťahali za kratší koniec v ostatných siedmich súťažných meraniach síl iba raz. "Lazio patrí k najlepším mužstvám v Taliansku, disponuje skvelými hráčmi ako Miroslav Klose. Myslím si, že to nebude ľahká cesta. Ak chceme postúpiť, musíme sa prezentovať bezchybnou hrou a stopercentným výkonom," povedal kouč "Feneru" pre magazín Football Italia. Duel v Ríme povedie český rozhodca Pavel Královec, na čiare mu pomôže aj Slovák Roman Slyško.

Benfica Lisabon sa predstaví v St. James Parku v dueli proti domácemu Newcastlu United. Zverenci Jorgeho Jesusa v prvom štvrťfinálovom meraní síl zvíťazili 3:1. Gól na súperovom ihrisku dáva "strakám" nádej na postup, trénerovi Alanovi Pardewovi však budú v zostave chýbať viacerí kľúčoví hráči. Hatem Ben Arfa a Cheikh Tioté laborujú so zraneniami zadného stehenného svalu, Davida Santona trápi narazený bok a Harisa Vučkiča zasa koleno. Spomedzi hráčov hostí visí otáznik iba nad účasťou Eduarda Salviu, ktorý si pred týždňom v Newcastli poranil koleno. Angličania stále veria v priaznivý výsledok i postup medzi štvoricu najlepších tímov EL. Dokazujú to slová ich trénera Alana Pardewa. "Potrebujeme sa dostať do dobrej pozície. Verím, že ak strelíme gól v prvej dvadsaťminútovke, zvládneme to," povedal Pardew. "Naši fanúšikovia musia pochopiť, že netrpezlivosť sa nevypláca. Keby sme išli na ihrisko s tým, že musíme rýchlo dvakrát skórovať, doplatili by sme na to. Čaká nás súper s kvalitným prechodom do útoku, preto musíme hrať rozvážne a trpezlivo," dodal 51-ročný rodák z londýnskeho Wimbledonu.

Hráči Tottenhamu Hotspur vybojovali doma v prvom stretnutí s Bazilejom remízu 2:2, hoci prehrávali 0:2. Bez Williama Gallasa, Aarona Lennona a Garetha Balea musí tréner Spurs André Villas-Boas urobiť viacero zmien v zostave. Očakáva sa, že tréner švajčiarskeho mužstva Murat Yakin zaradí na súpisku dvoch hrotových hráčov. Yakin sa bude spoliehať aj na schopnosti Mohameda Salaha, ktorý dostal od zahraničných médií prezývku "balerína". "Zatiaľ sa nám darí a najdôležitejšie je, že máme šancu dostať sa do semifinále," povedal Salah pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA). Dvadsaťročný Egypťan verí, že zlepší pomer utvorených a premenených streleckých príležitostí. "Som si istý, že o pár rokov budem efektívnejší ako tento rok," vyhlásil Salah.

Program tohtotýždňových odvetných duelov štvrťfinále futbalovej Európskej ligy UEFA 2012/2013 (časy sú SELČ):

ŠTVRTOK 11. apríla:
18.00 h: Rubin Kazaň (Rus.) - FC Chelsea (Angl.), prvý zápas: 1:3, rozhoduje: Aydinus (Tur.)
21.05: FC Bazilej (Švaj.) - Tottenham Hotspur (Angl.), prvý zápas: 2:2, rozhoduje: Benquerenca (Portug.)
21.05: Lazio Rím (Tal.) - Fenerbahce Istanbul (Tur.), prvý zápas: 0:2, rozhoduje: Královec (ČR)
21.05: Newcastle United (Angl.) - Benfica Lisabon (Portug.), prvý zápas: 1:3, rozhoduje: Bebek (Chor.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona