Európska lieková agentúra rozhodla o podaní tretej dávky vakcíny Pfizer

NETKY.SK • 4 Október 2021, 19:25 • 2 min
Európska lieková agentúra rozhodla o podaní tretej dávky vakcíny Pfizer

HAAG - Niektoré krajiny začali s podávaním posilňujúcej dávky ešte pred rozhodnutím EMA. Inštitúcia v súčasnosti zvažuje, aké stanovisko zaujme v súvislosti s treťou dávkou vakcíny od Moderny pre isté skupiny ľudí.

slovakia

left justify in out

Európska lieková agentúra (EMA) v pondelok súhlasila s tým, aby ľuďom nad 18 rokov podávali tretiu dávku vakcíny proti COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech. Informovala o tom agentúra AFP. "Podporné dávky Comirnaty (vakcíny od Pfizer/BioNTech) sa môžu zvážiť v prípade ľudí vo veku 18 rokov a starších, a to najskôr šesť mesiacov po druhej dávke," uvádza EMA v pondelňajšom vyhlásení.

 

img

 

Uvedené odporúčanie sa týka len osôb, ktoré netrpia poruchou imunitného systému. Agentúra celú záležitosť posudzovala približne mesiac. EMA okrem toho v pondelok rozhodla, že tretiu, tzv. posilňujúcu dávku vakcíny od BioNTech/Pfizer a tiež od firmy Moderna, môžu podávať aj osobám s veľmi oslabeným imunitným systémom, a to minimálne 28 dní po druhej dávke.

 

Prečítajte si tiež: Zmeny v očkovaní proti COVID-19! Prichádza tretia dávka, na rad sa dostanú i deti

 

Ide vôbec o prvé rozhodnutia tohto európskeho regulačného úradu vo veci aplikovania tretích dávok proticovidových vakcín. Mnohé európske krajiny sa však už rozhodli podávať tretiu dávku vakcíny ešte pred zverejnením oficiálneho stanoviska EMA.

 

img

 

Agentúra ešte posudzuje možnosť podávania tretej dávky vakcíny od spoločnosti Moderna (obchodný názov Spikevax) ľuďom, ktorí nemajú oslabenú imunitu. Kedy EMA zverejní svoje stanovisko v tejto veci, zatiaľ nie je známe.

 

K témeVedci z ČR vyvinuli test na určenie protilátok proti COVID-19. Má niekoľko výhod

 

Treťou dávkou očkujú od septembra aj na Slovensku. Dostanú ju ľudia, ktorí sú osem mesiacov po podaní druhej dávky mRNA vakcíny. Ako prvých očkujú zdravotníkov, po ktorých budú nasledovať imunokompromitovaní pacienti, klienti a zamestnanci centier sociálnych služieb, učitelia a zamestnanci škôl a školských zariadení, pacienti nad 60 rokov a nakoniec ostatná populácia

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona