Európska lieková agentúra odmieta ísť na Slovensko, vadia jej nepriaznivé podmienky pre homosexuálov

NETKY.SK • 29 September 2017, 14:34 • 2 min
Európska lieková agentúra odmieta ísť na Slovensko, vadia jej nepriaznivé podmienky pre homosexuálov

BRATISLAVA – Slovensko sa zaradilo na zoznam krajín, ktoré sa uchádzajú o sídlo Svetovej vedeckej agentúry. Podľa najnovších informácií sa, ale špičkovému vedeckému personálu na Slovensko sťahovať nechce. Údajne je za tým aj náš negatívny postoj k homosexuálom.

slovakia

left justify in out

Televízia RTVS informovala, že zamestnanci Európskej liekovej agentúry (EMA) sa stránia presťahovania nie len na Slovensko, ale vo všeobecnosti do východnej krajín EÚ. Bratislavu pritom zaradili do štvrtej najhoršej kategórie, čo by mohlo znamenať masový odchod zamestnancov, v prípade, že sídlo sa presťahuje do Bratislavy. Odhady naznačujú, že by mohlo z agentúry odísť od 72 až do 94% pracovníkov, bez ktorých by agentúra nebola schopná fungovať.

 

img

 

Súčasným zamestnancom prekáža nerešpektovanie práv LGBT ľudí. Agentúra varovala, že v prípade, že sa zamestnanci skutočne rozhodnú dať výpoveď nastane kríza verejného zdravotníctva. „Lieky sa budú musieť schvaľovať a dovážať z tretích štátov a hrozí dokonca až smrť pacientov,“ uviedla agentúra na svojej webovej stránke. Favoritmi sú Viedeň, Kodaň či Miláno. Zamestnanci napísali otvorený list šéfovi EMA Guidovi Rasimu, kde mnohí z nich vyjadrili obavy z toho, že vo východných krajinách by nemuseli byť rešpektovaní. Aj napriek tomu, že v liste pracovníci nekonkretizovali krajiny, človek nemusí byť Einstein, aby pochopil o kom bola reč.

 

EMA si musí nájsť nové pôsobisko, pretože po brexite už v Londýne ostať nemôže. Má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva dohľad nad ich bezpečnosťou, hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. Zamestnáva stovky vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.

 

EMA je vplyvný decentralizovaný orgán EÚ, ako regulačný orgán má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva neustály dohľad nad bezpečnosťou liekov a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. 

 

img

 

Zamestnáva vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy. Európska únia má v súčasnosti 37 decentralizovaných stálych pracovných agentúr. Slovensko ako jediná krajina z regiónu strednej Európy nehostí inštitúciu tohto druhu. Minister zdravotníctva vníma situáciu triezvo a naďalej ostáva pozitívny. "O presídlení EMA rozhodujú členské štáty EÚ," upokojuje Drucker.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies