Európska lieková agentúra neodporúča núdzové použitie vakcíny Sputnik V

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 13:24 • 2 min
Európska lieková agentúra neodporúča núdzové použitie vakcíny Sputnik V

EURÓPSKA ÚNIA - Európska lieková agentúra nalieha na štáty, aby SPUTNIK V nepoužívali ani núdzovo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska lieková agentúra neodporúča núdzové používanie ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Informoval portál tn.nova.cz.

 

"Potrebujeme dokumenty na analýzu. Nemáme zatiaľ ani potrebné dáta o naočkovaných ľuďoch. Všetko je neznáme. Preto nalieham na štáty, aby nedávali súhlas ani k núdzovému využitiu," povedala predstaviteľka agentúry Christa Wirthumerová-Hocheová pre rakúsku televíznu stanicu ORF.

 

img

 

EMA musí najskôr preskúmať relevantné údaje, ktoré už má k dispozícii, povedala Wirthumerová-Hocheová podľa portálu kleinezeitung.at.

 

Súvisiaci článok: Vakcína Sputnik V môže Slovensku pomôcť poraziť pandémiu koronavírusu

 

Jediné dáta, ktoré Rusi zverejnili, sú iba obsahom jediného článku vo vedeckom časopise LancetPodľa neho by mala byť vakcína bezpečná a dosahovať by mala takmer 99% účinnosti. 

Nasadenie vakcíny Sputnik V alebo vakcín od čínskych výrobcov, ktoré rovnako neprešli schvaľovacím procesom na úrovni celej EÚ, prirovnala k „ruskej rulete“.  Dodala, že v dlhodobej budúcnosti sa bude v únii očkovať vakcínami proti rôznym variantom koronavírusu. Európska únia sa podľa nej bude snažiť, aby schvaľovanie nových generácií už registrovaných vakcín bolo rýchle.

 

Bude vás zaujímať: EMA plánuje vyhodnotiť vakcínu Sputnik V v kratšom čase

 

Neprezradila ako dlho celý proces potrvá, ale podľa nej prebehne na základe európskych štandardov pre kvalitu i bezpečnosť. 

 

Súvisiaci článok: Tajomné lietadlo, o ktorom média informovali, na Slovensko priviezlo vakcíny Sputnik V

 

V núdzovom režime už začalo ruskú vakcínu využívať Maďarsko. Prvé dodávky Sputnika V dorazili tiež k nám na Slovensko, kde neštandardné podmienky nákupu tejto vakcíny vyvolali búrlivé reakcie, ba dokonca vládnu kízu. Používanie Sputnika V zvažuje aj česká vláda.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies