Európska komisia zvýši pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny

NETKY.SK • 22 Január 2015, 14:16 • 2 min
Európska komisia zvýši pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny

BRUSEL - Európska komisia (EK) plánuje zvýšiť svoju humanitárnu pomoc pre obyvateľov východnej Ukrajiny, ktorá je už mesiace dejiskom bojov medzi vládnymi silami a proruskými separatistami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na Ukrajinu v tejto súvislosti odcestuje komisár pre humanitárnu pomoc Christos Stylianides, ktorého úlohou bude zistiť potreby tamojšieho obyvateľstva. Návšteva je plánovaná na 26. a 27. januára. Nová pomoc, ktorej výšku EK zatiaľ nezverejnila, bude zameraná na ľudí, ktorí museli pre boje opustiť svoje domovy, ako aj na zmiernenie dopadov zimy. „Som veľmi znepokojený situáciou tisícov Ukrajincov, ktorých postihla skutočná humanitárna kríza spôsobená konfliktom,“ vyhlásil Stylianides, podľa ktorého krízu ešte umocňuje silná zima, ktorá zasiahla Ukrajinu. Sľúbil, že EÚ bude naďalej pomáhať tým najohrozenejším vrátane detí, starých ľudí a chorých.

 

EK a členské štáty únie už poskytli Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške 76 miliónov eur. Financie sa použili na výstavbu prístreškov pre ľudí bez domova, na zdravotnícke služby ako aj na distribúciu pitnej vody a potravín. Odhaduje sa, že domovy na východe Ukrajiny opustilo asi 600 000 ľudí a ďalších 600 000 Ukrajincov ušlo do susedných krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies