Európska komisia zverejnila reformu veľkých bánk

NETKY.SK • 29 Január 2014, 13:37 • 2 min
Európska komisia zverejnila reformu veľkých bánk

BRUSEL - Európska únia v stredu zverejnila plán reformy veľkých bánk, ktorý má zabrániť opakovaniu finančnej krízy z roku 2008. Plán predpokladá, že banky, ktoré sa považujú za príliš veľké na to, aby mohli skrachovať, budú musieť oddeliť vysoko riskantné obchodovanie na vlastný účet od bežných aktivít v retailovom bankovníctve.

slovakia

left justify in out

Podľa európskeho komisára pre vnútorný trh Michela Barniera bude mať reforma dosah na zhruba 30 bánk. Dodržiavanie pravidiel má kontrolovať nový európsky úrad bankového dohľadu. Expertná komisia pod vedením fínskeho člena Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Erkki Liikanena v roku 2012 navrhovala, aby sa povinnosť oddeliť bežné činnosti od riskantných obchodov vzťahovala na všetky banky v EÚ. 

Reforma zasiahne malý počet veľmi veľkých bánk, ktoré by inak boli "príliš veľké na krach" a ich záchrana by bola príliš drahá a komplexná, uviedol Barnier. "Navrhované opatrenia ďalej posilnia finančnú stabilitu a zabezpečia, že daňoví poplatníci nebudú musieť platiť za chyby bánk," uviedol vo vyhlásení komisár. 

Návrhy musí najskôr prerokovať Európsky parlament. Vzhľadom na májové voľby, po ktorých parlament vymenuje novú Európsku komisiu, možno očakávať, že poslanci sa začnú legislatívou zaoberať najskôr koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka, uviedla agentúra AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona