Európska komisia zverejnila predbežné výsledky vyšetrovania Amazonu

NETKY.SK • 16 Január 2015, 10:11 • 2 min
Európska komisia zverejnila predbežné výsledky vyšetrovania Amazonu

BRUSEL - Európske protimonopolné úrady sú presvedčené, že dohoda firmy Amazon s luxemburskými úradmi týkajúca sa minimalizovania daní spĺňa podmienky štátnej pomoci, vyslovili však pochybnosti o tom, že takáto pomoc je zákonná.

slovakia

left justify in out

"Predbežný názor komisie je, že daňové rozhodnutie Luxemburska z 5. novembra 2003 v prospech Amazonu predstavuje štátnu pomoc... a komisia má v tejto fáze pochybnosti, čo sa týka zlučiteľnosti rozhodnutia s interným trhom," uviedla Európska komisia (EK), ktorá vykonáva aj činnosť protimonopolného úradu, v dokumente zverejnenom v piatok.

 

EK už začiatkom októbra minulého roka otvorila hĺbkové vyšetrovanie firmy Amazon. Komisia chce preskúmať, či firma postupovala v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci. Podľa EK rozhodnutie Luxemburska o daniach z roku 2003 umožnilo dcérskej spoločnosti Amazonu vyplácať podiel zo zisku svojej materskej firme, čo znížilo jej zdaniteľný zisk. To podľa EK mohlo dať Amazonu ekonomickú výhodu, keďže umožnilo spoločnosti platiť nižšie dane ako iné firmy. 

 

Európska únia tiež vyšetruje spoločnosť Apple. EK obvinila Írsko z toho, že obchádza medzinárodné daňové pravidlá. Krajina totiž mala so spoločnosťou Apple uzavrieť daňové dohody, ktoré firme umožnili ochrániť zisky vo výške desiatok miliárd dolárov pred zdanením. Írsko si malo týmto spôsobom zaistiť, že firma Apple udrží v krajine pracovné miesta. Podobnej situácii čelí spoločnosť Fiat. EK uviedla, že spoločnosť Fiat možno čerpala v Luxembursku protiprávnu štátnu pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona