Európska komisia znova pohrozila Česku, Maďarsku a Poľsku za odmietanie migrantov

NETKY.SK • 15 November 2017, 18:58 • 2 min
Európska komisia znova pohrozila Česku, Maďarsku a Poľsku za odmietanie migrantov

BRUSEL - „Dúfam, že Maďarsko, Poľsko a Česká republika využijú šancu na zmenu svojho prístupu a začnú s relokáciou," povedal eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Ak nie, komisia by proti nim mohla podniknúť ďalšie kroky.

slovakia

left justify in out

Uvedené tri krajiny v rozpore s platnými rozhodnutiami EÚ stále odmietajú akceptovať tzv. utečencov, ktorých by mali prijať v rámci schváleného presídľovacieho mechanizmu. Česko prijalo len 12 migrantov, Poľsko a Maďarsko ani jedného. V rámci systému kvót by pritom mala ČR presídliť 2691 migrantov, Maďarsko 1294 a Poľsko 6182. Ide predovšetkým o osoby z územia Grécka a Talianska.

 

Avramopulos v tejto súvislosti zdôraznil, že konania voči Prahe, Varšave a Budapešti pre porušenie európskeho práva stále pokračujú a mohli by pokročiť do ďalšej fázy. Ak nedôjde k požadovanej zmene, "komisia má právomoc posunúť veci o krok ďalej", varoval komisár.

Prvú z troch fáz právneho konania voči trojici krajín spustila EK v júni tohto roku.

 

Mechanizmus solidárneho presídľovania migrantov zaviedla EÚ na základe rozhodnutia väčšiny členských štátov v roku 2015. Jeho prostredníctvom sa malo zmierniť zaťaženie Grécka a Talianska, ktoré sú vstupnými bránami pre migrantov smerujúcich do EÚ. Podľa EK v Grécku ich stále čaká na relokáciu 750 a v Taliansku 3100.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies