Európska komisia zažalovala Maďarsko pre pravidlá predaja pôdy cudzincom

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 09:25 • 2 min
Európska komisia zažalovala Maďarsko pre pravidlá predaja pôdy cudzincom

BRUSEL - Žalobu na Maďarsko pre nedodržiavanie predpisov Európskej únie vo veci práv zahraničných investorov na využívanie poľnohospodárskej pôdy podala dnes Európska komisia. Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

slovakia

left justify in out

Maďarsko čelilo už skôr pre pravidlá predaja poľnohospodárskej pôdy cudzincom disciplinárnemu konaniu spoločne s Bulharskom, Litvou, Lotyšskom a Slovenskom.

 

Európska komisia v zdôvodnení žaloby uviedla, že od začiatku spomínaného konania v októbri 2014 neprijala Budapešť žiadne opatrenia na nápravu súčasného stavu. Vzhľadom na fakt, že príslušný zákon schválili v Maďarsku v decembri 2013, pričom do nadobudnutia jeho platnosti uplynulo iba veľmi málo času, vidí EK nedostatočný priestor pre investorov, aby sa prispôsobili novým právnym rámcovým podmienkam.

 

Kým v pôvodných zmluvách bolo zakotvené prechodné obdobie v dĺžke 20 rokov, boli by teda vypršali 1. januára 2033, v novom zákone sa toto obdobie skrátilo na štyri a pol mesiaca, pripomenula EK.

 

Pre poškodených investorov to podľa žaloby znamenalo odobratie záruk zakotvených v Charte základných práv Európskej únie, ako aj právnej bezpečnosti a zachovania práva na majetok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona