Európska komisia zažalovala 9 krajín, ďalšie zatiaľ iba upozorňuje

NETKY.SK • 17 Október 2014, 14:59 • 2 min
Európska komisia zažalovala 9 krajín, ďalšie zatiaľ iba upozorňuje

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila najnovší súbor opatrení voči členským štátom EÚ, ktoré si neplnia svoje povinnosti, pričom konanie proti deviatim z nich postúpila najvyššiemu súdu dvadsaťosmičky.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejneného oznamu sa bude Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) v Luxemburgu zaoberať prípadmi z Belgicka, Holandska, Luxemburska, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Švédska a Talianska, kde Brusel zaznamenal pochybenia v rôznych oblastiach. Belgicko a Švédsko pritom čelia postihom až v dvoch záležitostiach. Medzi krajinami, ktoré tentoraz vyviazli s takzvanými odôvodnenými stanoviskami, je aj Slovensko, a to vo veci chýbajúceho "účinného súdneho opravného prostriedku proti zamietnutiu, zrušeniu či odvolaniu víza".

 

Konanie proti Belgicku sa týka údajnej diskriminácie pri zdaňovaní zahraničných podnikov kolektívneho investovania a neschopnosti zaručiť nezávislosť orgánov regulácie telekomunikačných služieb. Holandsku EK vyčíta nezabezpečenie ochrany zvierat používaných na vedecké účely, Luxembursku meškanie požadovanej analýzy telekomunikačného trhu, Poľsku zasa nedostatky v právnych predpisoch o zaobchádzaní s vozidlami po skončení životnosti. Portugalsko podľa Bruselu neplní svoje povinnosti v oblasti čistenia odpadových vôd, zatiaľ čo Rakúsko nechce upraviť svoje predpisy tak, aby zaručili práva tureckých prisťahovalcov, ktoré vyplývajú z dohody o pridružení medzi EÚ a Tureckom. Rumunsko by mal SDEÚ prinútiť k sanácii nebezpečného odkaliska, v prípade Švédska je predmetom sporu zosúladenie tamojších predpisov upravujúcich hazardné hry s právom EÚ. Taliansko výkonný orgán EÚ zažaloval za "nedostatočné pravidlá" odškodňovania obetí trestných činov. 

 

Odôvodnené stanoviská, ktoré v prípade odignorovania môžu viesť k postúpeniu konania súdu, dostali od Bruselu okrem Slovenska i mnohé ďalšie krajiny vrátane Česka či Maďarska. Zatiaľ čo Praha čelí rovnakým výčitkám ako Slovensko, Budapešť má zabezpečiť nápravu v oblasti využívania poľnohospodárskej pôdy zahraničnými investormi a lízingu automobilov z iných členských štátov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies