Európska komisia zatiaľ nerozhodla o úľave pre Duslo Šaľa

NETKY.SK • 17 Október 2014, 12:08 • 2 min
Európska komisia zatiaľ nerozhodla o úľave pre Duslo Šaľa

BRATISLAVA - Európska komisia zatiaľ nerozhodla o zámere ministra hospodárstva Pavla Pavlisa poskytnúť daňovú úľavu vo výške 58 mil. eur firme podnikateľa Andreja Babiša, a to Duslu Šaľa. Informovali o tom v piatok europoslanci Ivan Štefanec a Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

"Pán Joaquín Almunia nás informoval, že momentálne čaká na vyjadrenie slovenskej vlády, ktorá má poskytnúť ďalšie informácie do konca októbra, komisia následné dá svoje vyjadrenie," uviedol Štefanec. Ako ďalej dodal, zákon o investičnej pomoci sa zmenil od prvého mája tohto roka a už piateho mája požiadalo Duslo o štátnu pomoc.

 

Podľa Štefanca je zaujímavé, že pomoc sa nevzťahuje na tvorbu nových pracovných miest, ani na udržanie existujúcich miest. "Je tam teda naozaj veľa podozrení, že zákon bol zmenený účelovo, a že tento prípad je predmetom selektívneho zaobchádzania zo strany vlády, čo je aj predmetom skúmania Európskej komisie," upozornil Štefanec. 

 

Podľa europoslanca Richarda Sulíka je daňová úľava pre Duslo vrcholne nespravodlivá. "Keď má byť argument, že veď oni preinvestujú 300 miliónov, preto môžu dostať 58 miliónov, tak potom by ale každá firma, ktorá preinvestuje 300 tisíc eur by mala dostať daňovú úľavu 58 tisíc eur. To sa samozrejme nedeje, práve preto je to nespravodlivé. Nakoniec sa tí malí budú musieť poskladať na daňovú úľavu pre jedného veľkého," povedal Sulík. Podľa neho je však podstatný problém pre firmu cena za prepravu plynu. "Prepraviť plyn z Ruska do Šale je päťkrát drahšie ako ten istý plyn prepraviť o 750 kilometrov ďalej na západ. Toto je podstatný problém, toto je problém, ktorý má Duslo Šaľa, a tento problém treba riešiť," upozornil Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona