Európska Komisia žaluje Britániu za jej sociálny systém

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 18:44 • 2 min
Európska Komisia žaluje Britániu za jej sociálny systém

BRUSEL - Európska komisia (EK) zažaluje Britániu na Európskom súdnom dvore za jej sociálny systém, ktorý podľa nej diskriminuje občanov iných členských krajín EÚ. Na sociálne dávky v Británii má nárok len osoba s "právom na trvalý pobyt", ktoré získa len po absolvovaní testov.

slovakia

left justify in out

"Test na získanie trvalého pobytu znamená, že Británia diskriminuje občanov iných členských štátov. To je v rozpore s pravidlami EÚ," napísala v stanovisku EK a prípad posunula na najvyššiu európsku súdnu inštanciu. Všetci občania únie musia totiž podľa komisie mať rovnaké právo na získanie sociálnych dávok. Londýn tvrdí, že prísnejšími pravidlami chce zabrániť zneužívaniu svojho sociálneho systému.

EK nariadila Británii, aby uskutočnila zmenu, ešte v roku 2011. Vláda premiéra Davida Camerona trvá na zachovaní súčasného systému testov. Ten však podľa EK viedol k tomu, že desaťtisíce občanov EÚ nedostali v Británii dávky a iné výhody, na aké by mali mať nárok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies