Európska komisia začne konanie voči 19 krajinám EÚ za azylovú politiku

NETKY.SK • 23 September 2015, 10:27 • 2 min
Európska komisia začne konanie voči 19 krajinám EÚ za azylovú politiku

BERLÍN - Voči 19 krajinám EÚ začne Európska komisia (EK) dnes, ešte pred mimoriadnym summitom o utečeneckej kríze, 40 konaní o nesplnení povinnosti v súvislosti s azylovým právom. Dôvodom je, že nedostatočne implementovali existujúce európske právne predpisy o azyle, napísali nemecké noviny Die Welt s odvolaním sa na "vysoko postavené kruhy EÚ".

slovakia

left justify in out

Opatrenie sa bude okrem iných týkať Nemecka, Francúzska, Talianska, Rakúska, Španielska, Holandska a Maďarska. Nedotkne sa Dánska, Írska a Veľkej Británie, keďže sú vyňaté z azylovej legislatívy EÚ. Dotyčným členským štátom Brusel vytýka, že do svojho zákonodarstva neimplementovali existujúce európske smernice o uznáv

 

aní štatútu utečencov, o základných štandardoch azylového konania a o podmienkach prijatia žiadateľov o azyl. Konkrétne ide o smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2011/95, 2013/32 a 2013/33. V prvom kroku dostanú tieto štáty varovný list od Európskej komisie, na ktorý by mali do dvoch mesiacov odpovedať. Ak niektorý z nich ani za tento čas neurobí nápravu, hrozí mu žaloba na Európskom súdnom dvore.


Podľa zdrojov EÚ "je zbytočné rokovať na summite o nových pravidlách v migračnej politiky, ak sú existujúce zákony úplne nedostatočný rešpektované". Zodpovednosť a solidarita "musia ísť v azylovej politike ruka v ruke". Uvedený postup Bruselu je podľa denníka Die Welt nezvyčajný z niekoľkých dôvodov. Zatiaľ čo EK sa v minulosti snažila začať takéto konania v tichosti, tentoraz sú intenzívne komunikované.


Nezvyčajný je ďalej zvolený termín. Zverejnením opatrení v deň mimoriadneho summitu EÚ chce predseda EK Jean-Claude Juncker členským štátom pripomenúť, že musia dodržiavať zákony, ktoré schválili, konštatoval Die Welt. Prekvapujúca je aj rýchlosť reakcie EK, keďže lehoty na implementáciu časti právnych predpisov v oblasti azylovej politiky skončili len v júni tohto roka. Die Welt pripomenul, že EK len nedávno začala ďalších 35 konaní o porušení právnych predpisov EÚ v oblasti azylového práva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona