Európska komisia vyzvala tureckú vládu, aby zmiernila svoj slovník

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 16:28 • 2 min
Európska komisia vyzvala tureckú vládu, aby zmiernila svoj slovník

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes vyzvala Turecko a tie členské štáty EÚ, ktoré majú diplomatické spory s Ankarou, aby podnikli kroky k upokojeniu súčasnej napätej situácie. Vzájomné spory eskalovali po sérii zákazov vystúpení tureckých politikov na zhromaždeniach tureckých komunít v Európe.

slovakia

left justify in out

Diplomatické spory s tureckou vládou malo v súvislosti so zákazmi najskôr Nemecko, cez víkend sa situácia zopakovala v Holandsku. Tureckí predstavitelia neváhali kvôli tomu Nemcov aj Holanďanov označiť za "fašistov" a "nacistov".

 

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes v spoločnom vyhlásení s eurokomisárom pre susedskú politiku a rozširovanie Johannesom Hahnom vyzvala vládu v Ankare, aby miernila svoj slovník.

 

"Európska únia vyzýva Turecko, aby upustilo... od vyhlásení a činov, ktoré predstavujú riziko ďalšieho zhoršovania situácie," uvádza sa vo vyhlásení oboch predstaviteľov EK. "Rozhodnutie o organizovaní volebných schôdzí a zhromaždení na svojom území je záležitosťou príslušného členského štátu," uviedli Mogheriniová a Hahn na obranu členských krajín EÚ.

 

Obaja predstavitelia exekutívy EÚ zároveň upozornili, že navrhované ústavné zmeny, ktoré majú tureckí voliči odobriť v nadchádzajúcom referende, a ktoré poskytnú nové právomoci prezidentovi, "vyvolávajú vážne znepokojenie" v Bruseli z dôvodu "nadmernej koncentrácie moci v jednom úrade".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona