Európska komisia vyzvala Maďarsko na rešpektovanie európskeho práva v azylovej oblasti

NETKY.SK • 31 August 2015, 18:57 • 2 min
Európska komisia vyzvala Maďarsko na rešpektovanie európskeho práva v azylovej oblasti

BRUSEL - Európska komisia (EK) vyzvala dnes Maďarsko, aby dodržiavalo európske právo.

slovakia

left justify in out

Krajina by mala všetkých prichádzajúcich utečencov registrovať, a to vrátane odtlačkov prstov, upozornila dnes v Bruseli hovorkyňa komisie.
Podľa jej slov ponúka EK Budapešti pomoc pri zabezpečovaní štátnej hranice i prostredníctvom agentúry EÚ Frontex. "Pravidlá spoločného Európskeho azylového systému sa musia rešpektovať," zdôraznila hovorkyňa EK, ktorú citovala agentúra DPA.


Dublinská dohoda z roku 1990 stanovuje, že za azylové konanie je zodpovedná tá krajina EÚ, v ktorej migranti prvýkrát vstúpia na územie Európskej únie. Každý, koho prichytia v inej členskej krajine Únie, by mal byť vrátený do toho štátu, v ktorom bol registrovaný.


Reakcia Bruselu prišla iba niekoľko hodín po tom, čo maďarskí policajti prestali brániť utečencom v nastupovaní do vlakov smerujúcich do Rakúska a Nemecka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona