Európska komisia vyčlenila dva milióny eur, chcú tak podporiť odhaľovanie dvojakej kvality potravín

NETKY.SK • 28 September 2017, 14:15 • 2 min
Európska komisia vyčlenila dva milióny eur, chcú tak podporiť odhaľovanie dvojakej kvality potravín

BRATISLAVA – Európska komisia chce zamedziť nekalým praktikám niektorých výrobcov, ktorí posielajú do rôznych oblastí únie výrobky rôznej kvality. Tlak verejnosti, médií a samotných politických lídrov ich konečne donútilo konať a pohnúť sa v tej kontroverznej záležitosti.

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomu, že EK zatiaľ neplánuje zmeny v zákonoch, rozhodla sa podporiť výskum a testovanie potravín v rámci jednotlivých členských krajín pre odhaľovanie dvojakej kvality potravín. Najväčším sklamaním pre Slovákov a ľudí z východnej časti únie je, že za porovnateľné ceny so západnými krajinami sa na pultoch nájdu nekvalitné tovary, čo je badateľné najmä v samotnej chuti.

 

Človek nemusí byť žiaden gurmán, aby rozpoznal fejkové potraviny, ktoré obsahujú menej mäsa či kakaa. Na základe spolupráce medzi znevýhodnenými krajinami a dožadovania sa nápravy a odstránení nežiadúcich výsledkov v Bruseli, donútili kompetentných konečne konať. Proti dovozu takýchto potravín majú byť usmernenie, ktoré vydala EK.


Na základe analýzy, ktorú vydala Štátna veterinárna a potravinová správa ešte začiatkom roka, kedy porovnávala 22 výrobkov boli výsledky vysoko pohoršujúce. Najväčšie rozdiely zaznamenali v syroch, nealkoholických nápojoch mäsových výrobkoch či čaji. Tieto markantná odlišnosť v kvalite sa týka 10 produktov, v 3 produktoch zaznamenali len jemné rozdiely a ostatných 9 sa zhodovalo s kvalitou predávaných v Nemecku, Francúzsku či Holandsku.

 

Predseda EK Jean Claude-Juncker túto rozdeľovanie únie na základe kvality dovážaných tovarov odsúdil, pričom zdôraznil, že v Európe nie je priestor pre spotrebiteľov 2. triedy z ktorých nás robia samotní výrobcovia. Predseda EK vo svojej Správe o stave EÚ v prvej polovici septembra informoval, že sa veci bezprostredne musia zmeniť. „V únii rovných nie je priestor pre spotrebiteľov druhej triedy. Nebudem tolerovať, aby sa v niektorých častiach Európy občanom predávali potraviny nižšej kvality ako v iných krajinách. Nie je dôvod, aby Slováci mali menší obsah rybacieho mäsa v rybích prstoch, Maďari menší podiel mäsa v hotových jedlách a Česi menej kakaa v čokoláde,“ povedal Juncker.

 

Komisia v utorok predstavila dva dokumenty, ktoré spresňujú kedy a za akých okolností dochádza k porušeniu európskych právnych predpisov. Jedným z nich je aj pravdivé informovanie spotrebiteľa o skutočnom obsahu potravín a pomere pridaných zložiek. Tým druhým je smernica o nekalých obchodných praktikách. Prísne zakazuje zavádzanie spotrebiteľa ako je nepravdivý marketing či negatívne vplyvy výrobku na ľudský organizmus. Sem patrí aj akciový predaj, ktorí spotrebiteľov tak povediac donúti ku kúpe niečoho čo ani nechceli.

 

„Ministerstvo pôdohospodárstva by malo zadefinovať, ktorý štátny orgán má kompetenciu konať v tejto veci na národnej úrovni na základe podnetu spotrebiteľa. Domnievame sa, že žiaden spotrebiteľ nebude sám na vlastnú päsť podávať na súde žalobu proti nekalej obchodnej praktike,“ povedala hovorkyňa komory Jana Holéciová, ktorá pripomenula, že takýmto orgánom by mohla byť Štátna veterinárna a potravinová správa. 

 

Na boj proti dvojakej kvalite sa Brusel rozhodol vyčleniť 2-milióny eur. Jeden milión pôjde členským štátom na podporu financovania štúdií a opatrení v oblasti presadzovania práva. Druhý milión pôjde Spoločnému výskumnému centru na vypracovanie metodiky, ktorou sa majú skvalitniť testy na porovnávanie potravín. Jourová plánuje predstaviť novú metodiku na summite o dvojakej kvalite, ktorý sa bude konať 13. októbra v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies