Európska komisia: Všeobecná zdravotná starostlivosť musí byť dostupná pre všetkých

NETKY.SK • 7 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Európska komisia: Všeobecná zdravotná starostlivosť musí byť dostupná pre všetkých

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok, v predvečer Svetového dňa zdravia, pripomenula, že prístup k zdravotnej starostlivosti pre všetkých ľudí je jedným z hlavných úspechov povojnovej Európy, a upozornila, že EÚ investuje značné sumy do ochrany zdravia aj mimo svojich hraníc.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis v tejto súvislosti upozornil, že Európania by mali byť spokojní s pokrokom, ktorý bol na ich kontinente dosiahnutý pri ochrane zdravia občanov a pri zvyšovaní celkovej očakávanej dĺžky života. Zároveň však zdôraznil, že pokiaľ ide o zdravie, EÚ si je vedomá, že na hraniciach v prípade zdravotníckych kríz nezáleží.

 

"Aj preto EÚ zriadila európsky zdravotnícky zbor na vysielanie zdravotníckych odborníkov do oblastí v Európe i mimo nej, kde vypuknú zdravotnícke krízy, akými sú epidémie či infekčné choroby," pripomenul komisár. EÚ je jedným z najštedrejších darcov, pokiaľ ide o financovanie zdravotníckych iniciatív na podporu výskumu a boja proti závažným chorobám na celom svete. Cez svoj systém medzinárodného rozvojového financovania nasmerovala viac ako 475 miliónov eur do Globálneho fondu na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Každoročne Únia poskytuje okolo 200 miliónov eur aj na podporu programov, ktoré sa snažia obmedziť úmrtnosť, pomáhať zdravotne postihnutým a potláčať choroby súvisiace s humanitárnymi krízami.

 

Andriukaitis priznal, že aj v rámci EÚ, podobne ako na celom svete, pretrvávajú veľké rozdiely v očakávanej dĺžke života a zdravotných rizikách. Počet predčasných úmrtí v dôsledku chronických chorôb dosahuje v Bulharsku, Maďarsku a Lotyšsku dvojnásobok priemeru EÚ. Eurokomisár dodal, že táto situácia súvisí so sociálnou nerovnosťou a je spôsobená aj rozdielmi v prístupe ku kvalitnej starostlivosti vzhľadom na finančné náklady a tiež nerovnomernosťou geografického rozdelenia lekárov medzi jednotlivými krajinami EÚ.

 

Svetový deň zdravia pripadajúci na 7. apríla bol vyhlásený v roku 1950 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) ako pripomenutie si jej vzniku v roku 1948.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies