Európska komisia v októbri otvorila 29 právnych konaní voči členským štátom EÚ

NETKY.SK • 22 Október 2015, 14:47 • 2 min
Európska komisia v októbri otvorila 29 právnych konaní voči členským štátom EÚ

BRUSEL - Európska komisia (EK) vydala dnes svoj pravidelný mesačný balíček rozhodnutí o porušení právnych predpisov a právnych konaní proti členským štátom EÚ, ktoré nesplnili svoje povinnosti podľa platnej európskej legislatívy.

slovakia

left justify in out

Októbrový balíček sa týka 16 členských štátov EÚ. Slovenská republika medzi nimi nie je. Ide spolu o 29 právnych konaní v štyroch oblastiach: energetika, životné prostredie, finančná stabilita, finančné služby a únia kapitálových trhov a nakoniec mobilita a doprava.

Rozhodnutia EK, ktoré sa týkajú uvedených odvetví a oblastí politiky EÚ, sa usilujú o zabezpečenie riadneho uplatňovania práva Únie v prospech občanov a podnikov. Komisia oznámila, že uzatvára 53 prípadov, kde záležitosti s príslušnými členskými štátmi boli vyriešené, bez toho, aby exekutíva EÚ musela pokračovať v ďalšom právnom konaní.

 

Najviac konaní, päť prípadov, EK za október spustila voči Českej republike. ČR sa ocitla v skupine 11 krajín, ktoré musia zaistiť plné prevedenie smernice o energetickej účinnosti. Komisia žiada ČR, aby prevzala späť 20.000 ton nebezpečného odpadu (zmes kyslého dechtu z rafinácie ropy, uhoľného prachu a oxidu vápenatého), ktorý bol českým prevádzkovateľom v roku 2010 odoslaný do Katovíc, pričom Poľsko túto zásielku odmieta prijať.

 

EK sa rozhodla podať na Súdny dvor EÚ žalobu na Českú republiku, Luxembursko, Holandsko, Poľsko, Rumunsko a Švédsko za neprebratie smernice o ozdravných postupoch a riešenie krízy bánk, čo má zaistiť bezpečnejšie a spoľahlivejšie fungovanie finančného sektora. V oblasti mobility EK bude žalovať ČR, Luxembursko a Portugalsko za to, že tieto krajiny na svojom území nezaviedli elektronické registre podnikov cestnej dopravy alebo že ich neprepojili s registrami ostatných členských štátov EÚ. V tejto oblasti Praha tiež čelí žalobe EK za to, že sa jej nepodarilo riadne implementovať smernicu o bezpečnosti železníc do vnútroštátnych predpisov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies