Európska komisia uznala očkovacie certifikáty San Marínu aj napriek tomu, že v krajine očkujú Sputnikom V

NETKY.SK • 3 August 2021, 17:46 • 2 min
Európska komisia uznala očkovacie certifikáty San Marínu aj napriek tomu, že v krajine očkujú Sputnikom V

BRUSEL – Európska komisia uznala elektronické digitálne osvedčenia o očkovaní v San Maríne a vo Vatikáne, kde sa používa ruská očkovacia látka Sputnik V. Podľa vyhlásenia Európskej únie a týchto dvoch štátov, ktoré nie sú členmi EÚ, boli certifikáty prijaté 2. augusta.

slovakia

left justify in out

"Európska komisia 2. augusta schválila rozhodnutia, ktorými sa má zaistiť, aby covid-certifikáty Vatikánu a San Marína boli ekvivalentné európskym digitálnym covid-certifikátom", uvádza sa v dokumente. 

 

"To znamená, že obe krajiny budú prepojené s EÚ, kde vydané certifikáty budú akceptované rovnakým spôsobom ako digitálny covid-certifikát EÚ. V praxi to znamená, že držitelia týchto certifikátov ich budú môcť používať za rovnakých podmienok ako držiteľa certifikátov v EÚ".

 

img

 

Toto vyhlásenie cituje aj slová eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa: "Teší ma, že stále viac krajín zavádza systém založený na európskom digitálnom covid-certifikáte. Podnikáme aktívne kroky k uznaniu certifikátov vydaných inými štátmi, ktoré nie sú členmi EÚ. Zároveň musia byť kompatibilné so systémom EÚ a umožňovať overenie ich pravosti, platnosti a spoľahlivosti".

 

Kontrola otvorenej databázy európskeho digitálneho certifikátu vykonaná agentúrou TASS naznačuje, že Vatikán aj San Maríno sa už v tomto systéme javia ako plne integrované štáty, ktoré sú členmi Európskej únie.

 

img

 

Ruská vakcína nebola prvá možnosť

Dodávky Sputniku V. do San Marína sa začali vo februári tohto roku, väčšina populácie tejto republiky bola očkovaná dvoma dávkami ruskej vakcíny, ktorá v EÚ zatiaľ nebola uznaná. Orgány San Marína, najstaršej nezávislej republiky nachádzajúci sa v Apeninách s niečo vyše 30 000 obyvateľmi, sa obrátili na Ruský fond priamych investícií so žiadosťou o kúpu ruskej vakcíny potom, čo si nemohli prostredníctvom Talianska kúpiť vakcíny schválené v EÚ.

 

V EÚ sú v súčasnosti certifikované štyri vakcíny "západného" sveta: AstraZeneca, Johnson & Johnson, PfizerModerna.

 

img

 

Európsky digitálny covid-certifikát obsahuje tri typy údajovľudskej imunite voči COVID-19: údaje o očkovaní,prekonanej chorobe alebo o negatívnom teste PCR, výsledky ktorých sú platné 72 hodín.

 

Zdroj: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/12047555

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona